Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Άρθρο στην ελευθεροτυπία (enet.gr)

Πωλητήρια κλειστά λόγω Μνημονίου

Στη δίνη του Μνημονίου και της εντύπωσης που πρέπει να δώσουμε ότι είμαστε καλά παιδιά και κλείνουμε προβληματικούς οργανισμούς του Δημοσίου, έπεσε και ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ Α.Ε.).
Οχι πως δεν έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να πάψει να παράγει ελλείμματα, αλλά προς τι αφέθηκε έναν χρόνο να υπολειτουργεί;
Γιατί η κυβέρνηση, που είχε αποφασίσει την εκκαθάρισή του, προχώρησε μόλις προ 6μήνου στον διορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου με συμβάσεις που λήγουν το 2014; Είναι αφελές να πιστέψει κανείς ότι ανακάλυψε χθες ότι ο ΟΠΕΠ Α.Ε. από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 2009 προσέλαβε «αναιτίως περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000 ευρώ σε 600.000 ευρώ». Και ότι «κάποιοι από τους νεοπροσληφθέντες ελάμβαναν 4.000 ή ακόμα 5.000 ευρώ μηνιαίως», όπως ανακοίνωσε ο Θόδωρος Πάγκαλος, αιτιολογώντας την απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για την οριστική λύση του Οργανισμού. Το timing αυτής της ανακοίνωσης (χθες, που η τρόικα έδινε την περιβόητη τρίτη δόση του δανείου), ασφαλώς κάτι εξυπηρετούσε.
Απαντώντας στον κ. Πάγκαλο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΠΕΠ, Χρήστος Ευσταθίου, είπε ότι στο επίμαχο διάστημα προσελήφθησαν 140 άτομα, εκ των οποίων τα 110 για το καφέ-εστιατόριο και τα πωλητήρια του Μουσείου Ακρόπολης με μισθούς των 800 ευρώ. Μόνο δεκατέσσερις με διευθυντικά καθήκοντα αμείβονταν με 2.800-3.000 ευρώ.
Σήμερα στον ΟΠΕΠ εργάζονται γύρω στα 30 άτομα με συμβάσεις που λήγουν τα επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ. Παραμένει ωστόσο ανοιχτό το πρόβλημα λειτουργίας των πωλητηρίων του ΟΠΕΠ, που είναι από τον Σεπτέμβριο ερμητικά κλειστά, με πρώτο του Εθνικού Αρχαιολογικού.
«Τα πωλητήρια ανήκουν πια στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, που όμως δεν έχει προσωπικό να τα δουλέψει», μας είπε χθες ο πρόεδρος του ΤΑΠ, Κώστας Μπαλαφούτας. Η πρόσληψη 100 εποχικών υπαλλήλων με 8μήνες συμβάσεις και κριτήρια ΑΣΕΠ δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί. Ας πούμε πως είναι θέμα χρόνου. Στο τέλος όμως πρέπει να γίνει λογαριασμός: πόσοι έφυγαν από τον ΟΠΕΠ, πόσοι προσελήφθησαν στο ΤΑΠ, ποιο το κέρδος και ποια η ζημιά από την αναστολή λειτουργίας των μαγαζιών; Μακάρι το πρόσημο να είναι θετικό.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Καταργούνται οργανισμοί στο Δημόσιο

undefined
Την κατάργηση οργανισμών στο Δημόσιο αποφάσισε η αρμόδια Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή. Οι εταιρίες που καταργούνται είναι οι ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Α.Ε. και ΟΠΕΠ Α.Ε.

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, έχει ως εξής:

Συνεδρίασε, σήμερα, 22 Νοεμβρίου 2010 στο Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης υπό την προεδρία του η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για τη σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή Υπηρεσιών, Συμβουλίων, Επιτροπών και Φορέων του Δημόσιου Τομέα με θέματα: 1) Την κατάργηση των ανώνυμων εταιριών «ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.» και «ΟΠΕΠ Α.Ε.», 2) Επιτάχυνση των συγχωνεύσεων.

Θέμα 1ο

Η Επιτροπή αφού εκτίμησε όλα τα στοιχεία, που τέθηκαν υπόψη της, αποφάσισε:

α) την κατάργηση της εταιρίας «ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.» η οποία συστάθηκε το 2009 και χρησίμευσε ως όχημα για ευρείας έκτασης σπατάλη αλλά και πληθώρα παράνομων προσλήψεων. Ειδικότερα την 26η Αυγούστου 2009 συνήφθησαν 34 συμβάσεις έργου εκτός ΑΣΕΠ υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Αυτή τη στιγμή το διαθέσιμο υπόλοιπο της εταιρίας ανέρχεται σε 20, περίπου, ευρώ, όταν το μετοχικό της κεφάλαιο είναι 450.000,

β) την κατάργηση της εταιρίας «ΟΠΕΠ Α.Ε.», στην οποία μόνο το χρονικό διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2009 προσλήφθηκαν, αναιτίως, περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000 τον Ιούνιο του 2009 σε 600.000 το μήνα Σεπτέμβριο του 2009. Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους νεοπροσληφθέντες ελάμβαναν 4.000, ή ακόμα 5.000 ευρώ μηνιαίως. Η κατάργηση του ΟΠΕΠ ΑΕ έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης του διοικητικού της συμβουλίου.

Θέμα 2ο
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου δράσης της Διυπουργικής Επιτροπής κατέστη εμφανές ότι η επιτάχυνση και εμβάθυνση της όλης διαδικασίας εξαρτάται και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνδεθεί με την γενικότερη πολιτική για την αναδιοργάνωση του Κράτους, η οποία έχει 4 κύριες δράσεις:

α. Την αναδιοργάνωση των Υπουργείων και των υπηρεσιών τους στην κατεύθυνση της μείωσης του συνολικού αριθμού των υφισταμένων υπηρεσιών

β. Συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου (συμπεριλαμβάνεται η ολοκλήρωση του αντίστοιχου Ενιαίου Μητρώου Φορέων καθώς έως σήμερα το ελληνικό κράτος δεν διέθετε τέτοιο εργαλείο)

γ. Διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοποίηση της απογραφής των Δημοσίων Υπαλλήλων

δ. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας

Για την πρώτη και την τρίτη δράση την κύρια ευθύνη έχει το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την δεύτερη δράση την κύρια ευθύνη έχει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης συνεπικουρούμενος από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης και για την τέταρτη δράση, ο Υπουργός Επικρατείας.

Στόχος είναι ένας «Καλλικράτης του Κράτους». Για να επιτευχθεί ο αναγκαίος συντονισμός των τεσσάρων επιμέρους δράσεων συγκροτείται Ομάδα Δράσης με τη συμμετοχή του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών, του Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας και Επενδύσεων και του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης.

Ανάρτηση στο site antinews.gr

Ο Θ. Πάγκαλος, ο ΟΠΕΠ και η αλήθεια


Ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Πάγκαλος την κατάργηση δύο Οργανισμών του Ευρύτερου Δημοσίου. Ο ένας από αυτούς είναι ο ΟΠΕΠ. Το επιχείρημα του κ. Πάγκαλου είναι ότι  «το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2009 προσλήφθηκαν, αναιτίως, περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000€ τον Ιούνιο του 2009 σε 600.000€ το μήνα Σεπτέμβριο του 2009…». Κατά την προσφιλή του τακτική, ο κ. Πάγκαλος κρύβει την αλήθεια και παραποιεί τα γεγονότα.
Κρύβει ότι ο ΟΠΕΠ ιδρύθηκε επί Βενιζέλου το 2000 και ότι οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν το 2009, προσελήφθησαν στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Κρύβει ότι επι ΝΔ, μέσα σε τρεις μήνες, το μουσείο της Ακρόπολης είχαν επισκεφτεί 1.000.000 επισκέπτες ενώ η λειτουργία των πωλητηρίων και του εστιατορίου άφηνε κέρδος στον Οργανισμό περίπου 300.000 Ευρώ μηνιαίως.
Κρύβει ότι μέσω του ΟΠΕΠ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χειρίστηκε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και κυρίως σε διαφήμιση
Κρύβει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέθεσε στο παρελθόν στον ΟΠΕΠ να εκτελέσει όλα τα ενταγμένα έργα για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού εκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί με το ΦΠΑ, επειδή ως ΑΕ δεν μπορούσε να απαλλαγεί και που ακόμα μεγάλο μέρος χρωστάει
Κρύβει ότι το κράτος χρωστάει στον ΟΠΕΠ 18.000.000 ευρώ
Κρύβει ότι ο ΟΠΕΠ ήταν πριν από τις 170 προσλήψεις ζημιογόνος και μετά τις 170 προσλήψεις κερδοφόρος και έτεινε να καλύψει και το χρέος που τους κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ!
Κρύβει ότι οι  προσλήψεις αυτές ήταν των 900 ευρώ (μάγειρες, σερβιτόροι και πωλητές) που ήταν αναγκαίες για να λειτουργήσει το εστιατόριο και τα πωλητήρια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης που ήταν κερδοφόρα καθώς και νέες δράσεις που ήταν σε εξέλιξη.
Κρύβει ότι στις 30/9/2010 έληξαν περίπου 250 συμβάσεις και 250 άνθρωποι βρέθηκαν στον δρόμο.
Κρύβει ότι σήμερα το προσωπικό δεν ξεπερνά τα 30 άτομα.
Κρύβει ότι δεν υπάρχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου στον οργανισμό.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Ο κ. Πάγκαλος δεν μας λέει ποιό σχέδιο έχει η κυβέρνηση του για την διαχείριση του πολιτιστικού προϊόντος και συγκεκριμένα για τα καταστήματα που λειτουργούσαν στα μεγαλύτερα ελληνικά μουσεία .
Όπως δεν μας λέει τι συμβαίνει με την διαχείριση του εστιατορίου του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ενώ η λειτουργία του από το δημόσιο ήταν άψογη και με τις καλύτερες κριτικές εντός και εκτός Ελλάδος, το Δ.Σ. του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης προέβη σε διαγωνισμό για να δοθεί σε ιδιώτη και την ίδια στιγμή απολύθηκε όλο το προσωπικό. Αλλά, ενώ ο διαγωνισμός βγήκε δύο φορές άγονος – απορίας άξιον γι’ αυτό το στολίδι του ελληνικού πολιτισμού, τελικά η διαχείρισή του δόθηκε σε ιδιώτη με απ’ ευθείας ανάθεση.
Μήπως τελικά ο ΟΠΕΠ είναι η εύκολη λεία στα σαγόνια του ΔΝΤ για επικοινωνιακούς λόγους;