Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Άρθρο στην ελευθεροτυπία (enet.gr)

Πωλητήρια κλειστά λόγω Μνημονίου

Στη δίνη του Μνημονίου και της εντύπωσης που πρέπει να δώσουμε ότι είμαστε καλά παιδιά και κλείνουμε προβληματικούς οργανισμούς του Δημοσίου, έπεσε και ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ Α.Ε.).
Οχι πως δεν έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να πάψει να παράγει ελλείμματα, αλλά προς τι αφέθηκε έναν χρόνο να υπολειτουργεί;
Γιατί η κυβέρνηση, που είχε αποφασίσει την εκκαθάρισή του, προχώρησε μόλις προ 6μήνου στον διορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου με συμβάσεις που λήγουν το 2014; Είναι αφελές να πιστέψει κανείς ότι ανακάλυψε χθες ότι ο ΟΠΕΠ Α.Ε. από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 2009 προσέλαβε «αναιτίως περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000 ευρώ σε 600.000 ευρώ». Και ότι «κάποιοι από τους νεοπροσληφθέντες ελάμβαναν 4.000 ή ακόμα 5.000 ευρώ μηνιαίως», όπως ανακοίνωσε ο Θόδωρος Πάγκαλος, αιτιολογώντας την απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για την οριστική λύση του Οργανισμού. Το timing αυτής της ανακοίνωσης (χθες, που η τρόικα έδινε την περιβόητη τρίτη δόση του δανείου), ασφαλώς κάτι εξυπηρετούσε.
Απαντώντας στον κ. Πάγκαλο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΠΕΠ, Χρήστος Ευσταθίου, είπε ότι στο επίμαχο διάστημα προσελήφθησαν 140 άτομα, εκ των οποίων τα 110 για το καφέ-εστιατόριο και τα πωλητήρια του Μουσείου Ακρόπολης με μισθούς των 800 ευρώ. Μόνο δεκατέσσερις με διευθυντικά καθήκοντα αμείβονταν με 2.800-3.000 ευρώ.
Σήμερα στον ΟΠΕΠ εργάζονται γύρω στα 30 άτομα με συμβάσεις που λήγουν τα επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ. Παραμένει ωστόσο ανοιχτό το πρόβλημα λειτουργίας των πωλητηρίων του ΟΠΕΠ, που είναι από τον Σεπτέμβριο ερμητικά κλειστά, με πρώτο του Εθνικού Αρχαιολογικού.
«Τα πωλητήρια ανήκουν πια στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, που όμως δεν έχει προσωπικό να τα δουλέψει», μας είπε χθες ο πρόεδρος του ΤΑΠ, Κώστας Μπαλαφούτας. Η πρόσληψη 100 εποχικών υπαλλήλων με 8μήνες συμβάσεις και κριτήρια ΑΣΕΠ δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί. Ας πούμε πως είναι θέμα χρόνου. Στο τέλος όμως πρέπει να γίνει λογαριασμός: πόσοι έφυγαν από τον ΟΠΕΠ, πόσοι προσελήφθησαν στο ΤΑΠ, ποιο το κέρδος και ποια η ζημιά από την αναστολή λειτουργίας των μαγαζιών; Μακάρι το πρόσημο να είναι θετικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου