Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου 11/10/10

Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 84/5.10.2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Διαμάντως Μανωλάκου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού σχετικά με τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) κ.λπ.
Ορίστε, κυρία Μανωλάκου, έχετε το λόγο για να αναπτύξετε την ερώτησή σας σε δυο λεπτά.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Σας ευχαριστώ.
Διακόσιοι πενήντα εργαζόμενοι από το 2001 εργάζονται στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, στον ΟΠΕΠ, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Απολύθηκαν σχεδόν όλοι. Τριάντα έχουν μείνει.
Ήταν χρήσιμοι; Είχαν γνώσεις και πείρα, κάλυπταν διαρκείς και πάγιες ανάγκες, αφού λειτουργούσαν καταστήματα, πωλητήρια στους αρχαιολογικούς χώρους, το αναψυκτήριο στο Μουσείο της Ακρόπολης, με εκατομμύρια έσοδα και μάλιστα έχουν εκτελέσει σημαντικές και με διεθνή εμβέλεια πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ωστόσο, η Κυβέρνηση στέλνει στον Καιάδα της ανεργίας διακόσιες πενήντα οικογένειες, αν και στο προσχέδιο νόμου για τη συγχώνευση και την κατάργηση οργανισμών που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή και το συζητήσαμε, ανέφερε ότι ο ΟΠΕΠ δεν κλείνει. Καταργείται μόνο το Διοικητικό Συμβούλιό του, πράγμα που επιβεβαίωση και ο κ. Πάγκαλος δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή και μάλιστα πρόσθεσε ότι εξασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας και κανείς εργαζόμενος δεν χάνει τη δουλειά του.
Όμως, από τις 27 του Σεπτέμβρη αποστάλθηκαν στους εργαζόμενους ειδοποιήσεις απόλυσης. Έχουν απολυθεί ουσιαστικά. Ταυτόχρονα, μέρος του αντικειμένου τους έχει δοθεί σε ιδιώτες.
Ακόμη, μικρομεσαίες μονάδες προμηθευτών των καταστημάτων στους αρχαιολογικούς χώρους, δηλαδή ζωγράφοι, αγγειοπλάστες, τεχνίτες αντιγράφων και άλλοι είναι απλήρωτοι.

(SM)
(01GK)
Τους χρωστάτε πολλά χρήματα και αυτοί με τη σειρά τους δεν έχουν να πληρώσουν το ΦΠΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές για πρώτη ύλη, τους εργαζόμενους που έχουν. Τους χρεοκοπείτε.
Ρωτάμε για ποιο λόγο απολύθηκαν οι εργαζόμενοι, αφού καλύπτουν πάγιες και μόνιμες θέσεις και μάλιστα όταν υπάρχει η δέσμευση ότι δεν θα απολυθούν. Εκτός εάν κοροϊδεύετε. Εμείς λέμε ότι κοροϊδεύετε ανοιχτά. Άλλα λέτε και άλλα κάνετε.
Δεύτερον, τι μέτρα θα πάρετε για να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία;
Τρίτον, πότε θα πληρώσετε αυτές τις μικρομεσαίες μονάδες των προμηθευτών του ΟΠΕΠ; Είναι λεφτά που χρωστάτε, για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και να μην οδηγηθούν στην πλήρη καταστροφή.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος):   Ευχαριστούμε πολύ την κ. Διαμάντω Μανωλάκου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεώργιος Νικητιάδης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, θέλουμε να ξέρετε ότι αντιλαμβανόμαστε τη διάθεσή σας και τις προθέσεις σας να βρεθείτε κοντά στους εργαζόμενους. Θέλουμε να σας βεβαιώσουμε -όσον και να μην το πιστεύετε αυτό- ότι ίδιες προθέσεις, ίδια διάθεση έχουμε κι εμείς.
Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η λήξη μίας σύμβασης ορισμένου χρόνου είναι διαφορετικό πράγμα από την απόλυση ενός εργαζόμενου. Δεν είναι μόνο νομικό το ζήτημα. Φαντάζομαι ότι λέγοντας «νομικό», αντιλαμβάνεστε τι λέμε. Είναι και ζήτημα ουσιαστικό. Όταν ένας εργαζόμενος, όταν ένας αντισυμβαλλόμενος σε οποιονδήποτε τομέα υπογράφει μία σύμβαση που λέει ότι ξεκινάω τον α’ χρόνο τη δουλειά μου και αυτή η εργασιακή σχέση τελειώνει τον β’ χρόνο. Δεν απολύεται κανείς. Έληξε η εργασιακή τους σχέση. Έληξε η σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Βεβαίως, τώρα, έχουμε το μεγάλο θέμα των συμβασιούχων, που ταλανίζει για πάρα πολλά χρόνια τον τόπο και για το οποίο καθένας έχει τις δικές του ευθύνες, αλλά πρέπει κάποτε αυτή η ιστορία να πάρει ένα τέλος.
Αλίμονο! Εδώ αναφερόμαστε σε έναν Οργανισμό, για να μπούμε στην ουσία του πράγματος, ο οποίος χρωστάει 6.000.000. Είναι χρέη, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης της Νέα Δημοκρατίας. Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και 1.500.000 από έργα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που πάλι απεντάχθησαν, επειδή δεν έγινε η σωστή διαδικασία.
 Λες και είναι ένας προσοδοφόρος Οργανισμός ή λες και ήταν ένας Οργανισμός δημοσίου, με την ευρύτερη έννοια, που προσελάμβανε κόσμο με σχέση αορίστου χρόνου. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Εγώ, όμως, θα σας θυμίσω και τα εξής που ενδεχομένως τα έχετε ξεχάσει. Αναφερθήκατε στον αριθμό των εργαζομένων. Τον Μάιο του 2009, ο Οργανισμός απασχολούσε εκατόν είκοσι οκτώ άτομα. Τον Σεπτέμβριο του 2009, τέσσερις μήνες μετά και λίγο πριν από τις εκλογές, έγιναν διακόσια ογδόντα τα άτομα, δηλαδή συν εκατόν πενήντα δύο. Ξέρετε με ποιον Υπουργό Πολιτισμού; Με τον κ. Σαμαρά.
Λέω ότι λίγο πριν τις εκλογές προσλαμβάνονται εκατόν πενήντα δύο άτομα, όταν ο Οργανισμός έκανε όλη τη δουλειά που χρειαζόταν κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και δεν υπήρχε πια τόσο μεγάλο έργο για να εκτελεστεί.
 Έρχομαι και σας λέω ότι το Μάιο του 2004, το κόστος της μισθοδοσίας ανερχόταν σε 272.000 ευρώ. Ξέρετε πόσο πήγε η μισθοδοσία μετά από αυτές τις προσλήψεις -που δεν ξέρουμε με ποιες διαδικασίες έγιναν- τον Σεπτέμβριο; Πήγε στις 565.000. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει 3.300.000.000 επιπλέον επιβάρυνση του Οργανισμού το χρόνο. Γι’ αυτό οδηγήθηκε ο Οργανισμός, εκεί που οδηγήθηκε.
Εγώ πραγματικά, κυρία Μανωλάκου, αναζήτησα να δω εάν τότε το Κόμμα σας, ευαισθητοποιήθηκε για να κάνει κάποια ερώτηση στη Βουλή και να ρωτήσει με ποιες διαδικασίες, δέκα – δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Σαμαράς ως Υπουργός Πολιτισμού, προχωρεί σε διαδικασίες πρόσληψης εκατόν πενήντα δύο ατόμων;
Δεν δείξατε τότε την ίδια ευαισθησία. Θα έπρεπε να το κάνετε και τότε. Επιφυλάσσομαι και στη δευτερολογία μου να σας απαντήσω και στα υπόλοιπα θέματα που θέσατε.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος):   Το λόγο έχει η Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κα Διαμάντω Μανωλάκου, για τρία λεπτά.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κύριε Υπουργέ, με την απάντησή σας δείχνετε την αποφασιστικότητά σας να συνεχίσετε το έγκλημα που έχετε ξεκινήσει, να καταδικάσετε και άλλους εργαζόμενους στην ανεργία, στη φτώχεια, στην απόγνωση.
Είπατε ότι έληξε η σύμβασή τους. Πώς θα συνεχιστεί η λειτουργία του ΟΠΕΠ; Πολλοί από αυτούς ήταν με πέντε και εννέα χρόνια υπηρεσία. Λέτε ότι έγιναν οι προσλήψεις προεκλογικά.
Με συγχωρείτε -και θα σας το πω καθαρά- από το 2001 χρησιμοποιείτε αυτόν τον Οργανισμό και εσείς και η Νέα Δημοκρατία για ρουσφετολογικές προσλήψεις. Μετά, εκβιάζετε τους ίδιους εργαζόμενους με τη δουλειά τους. Τους έχετε ομήρους, για να κλέβετε ψήφους. Αυτό κάνετε δεκαετίες ολόκληρες. Σήμερα ερχόσαστε να τους συκοφαντήσετε, να τους ενοχοποιήσετε, επειδή εσείς εγκληματείτε, στερώντας τους δουλειά.
Θέλω να σας πω και κάτι άλλο. Είτε με σύμβαση είτε χωρίς σύμβαση, για εμάς η απόλυση είναι ουσιαστικά παράνομη. Και θέλω να σας πω ότι εμείς τα ρουσφέτια σας τα καταγγέλλουμε συνεχώς και επανειλημμένα. Δεν είναι ανάγκη να μιλάμε ειδικά και κατά περίπτωση.
Αλλά στην προκειμένη περίπτωση θεωρούμε ότι είναι παράνομη απόλυση, γιατί δεν καταργείται ο Οργανισμός και όμως, τους απολύετε. Γιατί; Ιδιωτικοποιείτε το αντικείμενό τους. Αυτό κάνετε. Ταυτόχρονα τους βρίζετε και από πάνω.
 Είναι νέοι άνθρωποι. Είναι με γνώσεις. Είναι εξειδικευμένοι. Έχουν πείρα, γιατί τους έχετε τόσο χρόνια εκπαιδεύσει κιόλας. Είναι αντιπαραγωγικό να τους πετάτε σε αχρηστία. Είναι έγκλημα να τους στερείτε τη δουλειά. Δεν παρακαλάνε.
Δυνατότητες έχετε. Έχετε ακόμα τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, δημιουργικά και στο ΤΑΠΑ, που έχει πολλά κενά. Μπορείτε να δεσμευτείτε στη δευτερολογία σας. Εκτός, εάν δεν ενδιαφερόσαστε. Υποκρινόσαστε ότι ναι μεν λυπόσαστε για τους εργαζόμενους, από την άλλη δεν κάνετε τίποτε.
Εξάλλου, θέλω να σας πω και κάτι άλλο, που μπορεί να αγνοείτε. Τη δημιουργική τους δουλειά μπορεί κανείς να τη δει στοιβαγμένη στις αποθήκες του «Ελληνικό». Υπάρχουν πάνω από εκατό χιλιάδες dvd. Έχουν κινηματογραφηθεί αρχαιολογικοί χώροι, Δελφοί, Ολυμπία κ.λπ.. Είναι χρήσιμα για τα σχολεία. Υπάρχουν εκμαγεία αξίας 2.000.000, που αποτυπώνουν τον μόχθο, το δημιουργικό πνεύμα, τη χρησιμότητα αυτών των εργαζομένων.
Πρέπει να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και το ΚΚΕ θα είναι μαζί τους. Δεν πτοούνται από ψηφίσματα τύπου Συμβουλίου της Ευρώπης, που θεωρούν τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους ως εξτρεμιστές.
Τέλος, επειδή θα ξαναπάρετε το λόγο, θα σας παρακαλούσα να μου πείτε πότε θα πληρώσετε αυτές τις μικρομεσαίες μονάδες προμηθευτών του ΟΠΕΠ, που ήρθαν με διαγωνισμό. Τους χρωστάτε λεφτά. Αυτή τη στιγμή έχουν δουλειές και δεν έχουν να πληρώσουν την πρώτη ύλη τους. Αυτό δεν τον παίρνετε υπόψη; Για ποια ανάπτυξη μιλάτε; Γιατί τους καταστρέφετε αυτούς τους ανθρώπους; Τους χρεοκοπείτε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος):   Σας ευχαριστούμε, κυρία Μανωλάκου, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
 Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεώργιος Νικητιάδης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κυρία συνάδελφε, οι χαρακτηρισμοί «καταδικάζουμε τους εργαζόμενους, τους εκβιάζουμε, τους θέλουμε όμηρους, τους ενοχοποιούμε, εγκληματούμε, υποκρινόμαστε», είναι πάρα πολύ εύκολοι. Απέχουν, όμως, μακράν μιας μαρξιστικής –αν θέλετε να χρησιμοποιήσω τη δική σας ιδεολογία- ανάλυσης της κοινωνίας, της πραγματικότητας και της σημερινής κατάστασης. Είναι οι πιο εύκολοι χαρακτηρισμοί, που θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε.
Εγώ, δεν θα σας τους επιστρέψω, γιατί -επαναλαμβάνω- αναγνωρίζουμε απολύτως τις καλές σας προθέσεις και το γεγονός ότι θέλετε να βρεθείτε δίπλα στους εργαζόμενους. Ο Οργανισμός, όμως, καταργείται. Έρχεται διάταξη με την οποία καταργείται.
(EP)
(1SM)
Όλη αυτή η εργασία, όση υπάρχει, θα πάει στο ΤΑΠ. Το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους είναι ακριβώς το ίδιο που θα γίνει με όλους τους συμβασιούχους όλου του δημοσίου τομέα. Εμείς υποσχεθήκαμε ότι θα ενεργοποιήσουμε ξανά το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, που υπήρξε η πλέον επαναστατική πράξη στο δημόσιο τομέα από τον Αναστάσιο Πεπονή.
Σας ερωτάμε πια εσάς: Πρέπει να υπάρχει το Α.Σ.Ε.Π.; Πρέπει να υπάρχει ένα αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα; Να τοποθετηθείτε και να μας πείτε, να καταργήσουμε το Α.Σ.Ε.Π.; Και αν καταργήσουμε το Α.Σ.Ε.Π. με ποιο καθεστώς πιστεύετε εσείς ότι θα πρέπει να προσλαμβάνονται οι υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα;
Θέλω –σας παρακαλώ ξανά- να μας επιτρέψετε έχοντας την ίδια ευαισθησία απέναντι στους εργαζόμενους να έχουμε και την ίδια ευαισθησία απέναντι συνολικά στο λαό μας και στην πατρίδα μας, η οποία ευρέθη προ του γκρεμού και προκειμένου να διασωθεί η χώρα έπρεπε να προχωρήσουμε στις μεγάλες ανατροπές και στις μικρές επαναστάσεις, που για πολλά χρόνια δεν έγιναν. Αυτό κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα και να είσαστε βέβαιοι ότι και την ευαισθησία του θα δείξει και θα κάνει ό,τι πρέπει. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, αν μεν η γνωμοδότηση στην οποία έχετε αναφερθεί πραγματικά αποδειχθεί ότι έχει νομική βάση, εκ των πραγμάτων θα δικαιωθούν. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα αγνοήσει ποτέ το δημόσιο ούτε την εμπειρία στην οποία αναφερθήκατε, ούτε στο τι έχουμε προσφέρει μέχρι σήμερα. Άλλωστε έχει κατατεθεί ότι πάντοτε η εμπειρία θα εκτιμάται σε οποιεσδήποτε προσλήψεις γίνουν μελλοντικά.
Να ξέρετε, λοιπόν, ότι και ο Οργανισμός θα καταργηθεί και κανέναν δεν κοροϊδεύουμε και οποιαδήποτε εμπειρία υπάρχει στο σύνολο του δημοσίου τομέα πάντα θα συνεκτιμάται, προκειμένου να γίνουν οι προσλήψεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Υφυπουργό κ. Γεώργιο Νικητιάδη.
Κύριε Υπουργέ, με εσάς ολοκληρώνεται η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου