Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Αρθρο του Ριζοσπάστη 20/10/2010 σχετικά με τις καταργήσεις οργανίσμών

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Θέλουν κράτος - στήριγμα του κεφαλαίου

Στη Βουλή το νομοθέτημα για το εργασιακό «τσαλάκωμα» δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την τελική του θέση

Στην κατεύθυνση του να γίνει το κράτος πιο αποτελεσματικό προκειμένου να στηρίξει την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να στρέφεται κατά του «εχθρού - λαού», κινείται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη συγχώνευση και κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών που από χτες συζητείται στην «πρώτη ανάγνωση» στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Το νομοσχέδιο έχει τη στήριξη και της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το καταψήφισε επιφυλασσόμενος για την τελική του στάση.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο η εισηγήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου είπε ότι η κυβέρνηση με σύμμαχο τη ΝΔ στρέφεται κατά των εργαζομένων, αφού οι καταργήσεις δημόσιων υπηρεσιών θα φέρουν απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Εφερε το παράδειγμα της «ΑΓΡΟΓΗ» όπου είχαμε το πρωτοφανές γεγονός να απολυθούν εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, αλλά και να μεταφερθεί το πολύτιμο ψηφιακό αρχείο δεδομένων στον ΟΠΕΚΕ στον οποίο πιθανότατα θα πληρώνει πλέον το υπουργείο Γεωργίας για κάνει χρήση των δεδομένων.

Σχετικά με τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού τόνισε ότι απολύθηκαν οι εργαζόμενοι, το δημόσιο χάνει έσοδα και το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης δόθηκε ήδη σε ιδιώτη. Η βουλευτής του Κόμματος υπενθύμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κρατούν ομήρους τους εργαζόμενους και τώρα τους συκοφαντούν ως άχρηστους και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας, αφού στο δημόσιο υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις εργασίας.

Στο όνομα της «εξυγίανσης της διοίκησης», συνέχισε, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξυπηρετούνται καλύτερα από το κράτος οι επιχειρηματίες και ταυτόχρονα να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τα λαϊκά στρώματα. Εθεσε το ερώτημα τι θα γίνει με την περιουσία των οργανισμών που καταργούνται και είπε ότι οι εργαζόμενοι που θα μεταταγούν θα πάνε στις νέες υπηρεσίες με λιγότερα δικαιώματα.

Και αυτό το νομοσχέδιο, κατέληξε, προωθεί τις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση προς όφελος του κεφαλαίου, χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγεί σε απολύσεις, με πρόσχημα την οικονομική κρίση που είναι κρίση του ίδιου του συστήματος.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρβανιτίδης ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται ένα βήμα για την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και η κυβέρνηση είναι συνεπής με όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά. Δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, είπε ότι το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις δημόσιων οργανισμών ακολουθεί άλλες «μεταρρυθμίσεις» που προηγήθηκαν όπως αυτή του «Καλλικράτη».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό κινείται σε μια θετική κατεύθυνση, την οποία είχε χαράξει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, προτείνοντας τη συγχώνευση ή κατάργηση 255 υπηρεσιών του δημοσίου. Είμαστε, είπε, υπέρ των συγχωνεύσεων, αλλά το νομοσχέδιο κινείται κάτω από τις ανάγκες της εποχής.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Κολοκοτρώνης, αν και αναγνώρισε στις διατάξεις του καλές προθέσεις και είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ του μικρότερου κράτους.

Επιφυλάχθηκε για την τελική του θέση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος, λέγοντας ότι περιμένει να ακούσει την τοποθέτηση του υπουργού, ενώ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου