Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Άρθρο στην εφημερίδα Ριζοσπάστης

Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαβάστε σήμερα...
Τα φτερά του έρωτα
Εργασιακή ομηρία και απολύσεις
Βόρεια
Λήξη με ταινία του Τ. Λυκουρέση
Μεγάλη η απουσία του σπουδαίου αγωνιστή καλλιτέχνη
Χορεύοντας στο σκοτάδι
Βδομάδα φτερών και πούπουλων
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Εργασιακή ομηρία και απολύσεις

* Συνεχίζεται η εργασιακή ομηρία των εκτάκτων αρχαιολόγων
* Πετιούνται στο δρόμο 250 εργαζόμενοι στον ΟΠΕΠ ΑΕ

Αγωνιστική απάντηση στον κυβερνητικό εμπαιγμό που εντείνει την εργασιακή ομηρία έδωσαν χτες οι έκτακτοι αρχαιολόγοι με πανελλαδική, 24ωρη απεργία και τις συγκεντρώσεις στη Βουλή και το Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη.

Αφορμή της κινητοποίησης ήταν η... «εξαφάνιση» από νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ-Τ ρύθμισης με την οποία εξαιρούνταν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι και μερικές ακόμη ειδικότητες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (συντηρητές, εργατοτεχνίτες) από το «περίφημο» 24μηνο του ΠΔ - «Παυλόπουλου», που προβλέπει απολύσεις μετά από δύο χρόνια δουλειάς, χωρίς μάλιστα δικαίωμα επαναπρόσληψης στην ίδια θέση. Με το 24μηνο, όχι μόνο «ανατροφοδοτείται» η εργασιακή ομηρία, αλλά δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα με ειδικότητες, όπως του αρχαιολόγου, οι οποίες έχουν αντικείμενο μόνο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το αποτέλεσμα είναι να πετιέται στο δρόμο απαραίτητο, εξειδικευμένο προσωπικό για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, χωρίς να μπορεί να βρει πουθενά αλλού δουλειά στην ειδικότητά του, απαξιώνοντας, ταυτόχρονα, ακόμη περισσότερο την κρατική υποδομή σ' αυτό τον άκρως σημαντικό τομέα.

Θυμίζουμε ότι στο αρχικό ενημερωτικό σημείωμα του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις θεμάτων υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού» (κατατέθηκε τον Ιούνιο) προβλεπόταν εξαίρεση των έκτακτων αρχαιολόγων, συντηρητών κ.ά. από το 24μηνο και μάλιστα ομολογούνταν, σαφώς, τα σοβαρά προβλήματα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία λόγω αυτού του απάνθρωπου καθεστώτος. Στις 24/8, όμως, κατατέθηκε το τελικό νομοσχέδιο, χωρίς την εν λόγω διάταξη! Σε συνάντηση των έκτακτων αρχαιολόγων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ-Τ τους αναφέρθηκε ότι η διάταξη αποσύρθηκε μετά από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο «θα» φέρει «συνολική» σχετική ρύθμιση (άγνωστο πότε...) για εξαιρέσεις και άλλων κλάδων από το 24μηνο. Οι εργαζόμενοι απαντούν ότι «μπούχτισαν» από υποσχέσεις και ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που δήλωσε για μία ακόμη φορά τη στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους. Αλλωστε, το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, όπου χτες το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή. Το ΚΚΕ, από την αρχή της συζήτησης στην επιτροπή (η χτεσινή ήταν η τρίτη) επανέλαβε τη θέση του για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Στη Θεσσαλονίκη η απεργία είχε σχεδόν καθολική επιτυχία, με τη συμμετοχή στα αρχαιολογικά εργοτάξια και σκάμματα του Μετρό να φτάνει το 95%, με το υπόλοιπο να αποτελεί προσωπικό ασφαλείας. Αναλόγως μαχητική και μαζική ήταν και η συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του παραρτήματος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρη Παππά, στη Β. Ελλάδα εργάζονται περίπου 200 συμβασιούχοι αρχαιολόγοι, με τα προβλήματα επιβίωσής τους να οξύνονται δραματικά.
Στο δρόμο οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΠ

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι συνέχισαν την κινητοποίησή τους στο ΥΠΠΟ-Τ, όπου συναντήθηκαν με τους έκτακτους εργαζόμενους στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ (ΟΠΕΠ ΑΕ, εταιρεία που δημιούργησε το ΥΠΠΟ στις αρχές της δεκαετίας), οι οποίοι οργισμένοι κατέλαβαν το ισόγειο του υπουργείου. Αιτία το κλείσιμο του ΟΠΕΠ (τίθεται υπό εκκαθάριση) και η απόλυση όλων των εργαζομένων του (αυτό το μήνα), που στο σύνολό τους, περίπου 250 άτομα, είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μερικοί βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία περίπου 10 χρόνια και τώρα τους πετάνε στο δρόμο χωρίς κανένα δικαίωμα, ούτε της αποζημίωσης. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κυλιόμενες απεργίες στα πωλητήρια του ΟΠΕΠ, σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΠ εκμεταλλεύεται 11 πωλητήρια σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, της Κνωσού, της Ολυμπίας, των Μυκηνών, των Δελφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου