ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ ( Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, κύριε Πολύδωρα. Πράγματι συνεργαστήκαμε επιτυχώς και πιστεύω ότι θα ανταποκριθώ σε ένα έργο το οποίο, γνωρίζετε και εσείς, είναι αρκετά λεπτό και δύσβατο.
Επί της ερωτήσεως του κ. Δαβάκη, θα ήθελα να πω ότι πράγματι είναι έτσι όπως ρωτάτε, κύριε Δαβάκη, όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας. Ο ΟΠΕΠ υπάγεται στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης περί κατάργησης και συγχώνευσης υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα.
Ο ΟΠΕΠ, όπως θα γνωρίζετε, δημιουργήθηκε και είχε αναλάβει την πολιτιστική Ολυμπιάδα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν. Ανέλαβε αρμοδιότητες ως θυγατρική του ΤΑΠΑ, αρμοδιότητες που είχαν σχέση με την ενοικίαση αναψυκτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους, επίσης σε πωλητηρίων, το εστιατόριο –όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας- επίσης του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως. Πρέπει να σας πω, όμως, κύριε Δαβάκη, ότι πρώτον ο Οργανισμός αυτός, όπως και διάφοροι οργανισμοί, εξετροχιάσθη οικονομικά τα περασμένα χρόνια, έγιναν σπατάλες και χρωστάει.
Και δεύτερον, τελειώνει η σύμβασή των εργαζομένων στον Οργανισμό αυτό τώρα, στις 30 Σεπτέμβρη και σύμφωνα με το νόμο της Κυβέρνησης δεν ανανεώνεται η σύμβαση αυτή. Οι ίδιοι βέβαια οι συμβασιούχοι υποστηρίζουν ότι έχουν νομική γνωμοδότηση ότι δεν υπάγονται στο νόμο αυτό. Εύχομαι να είναι έτσι για τους ιδίους, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι. Επομένως, εκρίθη από την Κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια του προαναφερόμενου νόμου ότι θα οδηγηθεί ο ΟΠΕΠ σε λύση και όλες οι αρμοδιότητες που είχε μέχρι σήμερα, θα μεταφερθούν και πάλι στο ΤΑΠΑ.
Αυτή είναι η μικρή ιστορία του ΟΠΕΠ. Είναι κάπως άδοξη, παρόλο που πρέπει να πω ότι συνέβαλε κάποιες στιγμές ουσιαστικά στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού από το κομμάτι το δικό του, αλλά σε εποχή ισχνών αγελάδων, όπως είναι αυτή που περνάμε σήμερα, ο ΟΠΕΠ δεν μπορεί να συνεχίσει. Επιτρέψτε μου να σας πω, κύριε Δαβάκη, ότι και για αυτό ευθύνεται πολύ η διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία, διότι η διοίκηση του Οργανισμού τότε είχε προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες, που οδήγησαν τον ΟΠΕΠ σε σπατάλες και δυσμενή θέση, δεδομένου ότι χρωστάει και αυτά πρέπει να αποπληρωθούν σήμερα.
Αυτά τα λίγα για την ώρα. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Χυτήρη.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης, προκειμένου να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του και να απαντήσει στον Υπουργό.
Ορίστε, κύριε Δαβάκη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πράγματι, όπως το περιέγραψε ο κύριος Υπουργός, αυτή είναι η μικρή, πονεμένη ιστορία ενός Οργανισμού στη χώρα μας, όπως πολλών άλλων οργανισμών, οι οποίοι έγιναν για ένα φιλόδοξο λόγο και ειρήσθω εν παρόδω έγιναν επί Κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ και υπουργίας του κ. Βενιζέλου. Είναι η ιστορία ενός Οργανισμού που θα μπορούσε, κύριε Υπουργέ, να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο σε μία χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. Εάν άλλη χώρα είχε αυτό το εργαλείο με την ονομασία «Οργανισμός Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού», με το ένα χιλιοστό ιστορίας και ασύγκριτου πλεονεκτήματος –όχι συγκριτικού, όπως λέμε, αλλά ασύγκριτου- όπως είναι ο Πολιτισμός, θα το είχε χρησιμοποιήσει κατά τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να αποτελούσε τη ναυαρχίδα της προώθησης του πολιτισμού και της υποστήριξης πολλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Παρόλα αυτά, παρά τη μεταχείριση που και η δική μας κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας –αλλά αυτό έχει πολλή συζήτηση- επεφύλαξε σε αυτόν τον Οργανισμό, υπάρχουν 250 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται πάνω από εννέα χρόνια με συμβάσεις διαφόρων τύπων, που δεν εντάχθηκαν στα επιμέρους διατάγματα Παυλόπουλου κλπ και οι οποίοι με πολύ φιλότιμες προσπάθειες, πήραν στην πλάτη τους τις δράσεις αυτού του Οργανισμού με πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα, στα οποία –πιστεύω- συνηγορείτε κι εσείς ως ένας άνθρωπος που έχει μεγάλη επαφή με το χώρο. Παρόλα αυτά φτάνουμε στο σήμερα και όπως ο Ιαβέρης κυνηγούσε τον Γιάννη Αγιάννη, κυνηγάτε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τις διάφορες, αν θέλετε, λάθος κινήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν επί κυβερνήσεων δικών σας απέναντι σε κάποιους οργανισμούς, όπως είναι και ο Οργανισμός Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μία μεγάλη δραστηριότητα πάνω στον τομέα του πολιτισμού, έχουν μία σοβαρότατη δραστηριότητα στα πωλητήρια, έχουν πολύ σημαντική παρουσία στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης, που κι αυτό αποτελεί μία εμβληματική περίπτωση προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και εμφάνισης της σημερινής Ελλάδας μέσω του Πολιτισμού της και αυτή η Κυβέρνηση επιφυλάσσει σε αυτούς τους ανθρώπους αυτή την αντιμετώπιση.
Μπορούμε να μιλάμε ώρες για πολλούς οργανισμούς που πρέπει να καταργηθούν, αλλά ο ΟΠΕΠ –πρέπει να το ξαναδείτε- δεν πρέπει να καταργηθεί, όχι μόνο για την τύχη αυτών των ανθρώπων, που θα έλεγα ότι είναι βαρβαρότητα να τους πετάμε στο δρόμο και μάλιστα επί μίας σοσιαλιστικής, όπως διατείνεται, Κυβερνήσεως, αλλά για την τύχη αυτής της υπόθεσης που λέγεται «προώθηση ελληνικού πολιτισμού». Πρέπει να το ξαναδείτε, κύριε Υπουργέ. Είναι πολύ σημαντικό. Σαφέστατα απομειώθηκαν και απαξιώθηκαν πολλά πράγματα με λάθος επιλογές, αλλά επί των τελευταίων μηνών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα και υπήρξε μια φάση ανάπτυξης του Οργανισμού με προσλήψεις ανθρώπων, γιατί πέρασε αυτός ο Οργανισμός και οι άνθρωποί του από τις εξετάσεις των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης.
Επειδή, λοιπόν, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, για τις τύχες κάποιων ανθρώπων, θεωρώ ότι παραβιάζω ανοιχτές πόρτες λέγοντάς σας ότι πρέπει να το δείτε με ιδιαίτερη προσοχή. Εμείς θα στηρίξουμε οποιαδήποτε πολιτική απόφασή σας προς αυτούς τους ανθρώπους, γιατί πάνω απ’ όλα πρέπει να στηρίξουμε την υπόθεση που λέγεται ελληνικός πολιτισμός, που όσον αφορά αυτούς τους ανθρώπους και τον Οργανισμό –γιατί οι νευρώνες του Οργανισμού είναι οι άνθρωποι- έχουν επιτύχει το σκοπό τους παρά τις αντίξοες περιστάσεις εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών επιλογών όλων των κυβερνήσεων ή, αν θέλετε, κάποιων από αυτές τις κυβερνήσεις και κάποιων Υπουργών.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Δαβάκη.
Θα θυμίσω ένα παρένθετο ζήτημα. Μιας και αναφερθήκατε στον Ιαβέρη του Βίκτορος Ουγκώ από τους «Αθλίους», απλά θυμίζω ότι ο Ιαβέρης ούτε νίκησε στη διωκτική του δράση, ούτε καλό τέλος είχε. Αυτό για την ιστορία της λογοτεχνίας και όχι μόνον.
Παρακαλείται ο Υπουργός Αναπληρωτής κ. Τηλέμαχος Χυτήρης να λάβει το λόγο για δευτερολογία και να απαντήσει στα καινούργια θέματα που έθιξε ο κ. Δαβάκης.
Ορίστε, κύριε Χυτήρη, έχετε το λόγο.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού): Κύριε Δαβάκη, εγώ συμμερίζομαι την ευαισθησία σας για τους εργαζόμενους χωρίς καμία αμφιβολία, όμως, ξέρετε ότι την περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης η Κυβέρνηση έχει αναγκαστεί -διότι η πολιτική ξεκινάει από τις ανάγκες πάντα- να κάνει περιμάζεμα των οικονομικών, γιατί διαφορετικά η ίδια η χώρα, όπως ξέρετε, θα είχε οδηγηθεί σε πτώχευση.
Είναι φυσικό να την πληρώνουν κάποιοι, οι οποίοι δεν φταίνε πράγματι. Σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΠ, που χωρίς καμία αμφιβολία αυτοί οι άνθρωποι προσέφεραν. Κακώς δεν μπήκαν, κατά την άποψή μου, στο «νόμο Παυλόπουλου». Εκεί είναι ένα σημείο κομβικό το οποίο χάθηκε. Τώρα οι ίδιοι υποστηρίζουν –επαναλαμβάνω- ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στο «νόμο Ραγκούση» της Κυβέρνησης για τους συμβασιούχους και ότι έχουν την νομική τεκμηρίωση για κάτι τέτοιο. Μακάρι.
Επιτρέψτε μου να σας πω ότι σήμερα ο ΟΠΕΠ έχει χρέη προς τους προμηθευτές των εμπορευμάτων του περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ και συν ενάμισι εκατομμύριο ευρώ για αποπληρωμή απενταχθέντων έργων του Γ’ ΚΠΣ.
Οι συμβασιούχοι δεν είναι όλοι ίδιοι. Είναι αυτοί οι συμβασιούχοι που αναφέρετε επί αρκετά χρόνια, αλλά είναι και άλλοι που προσελήφθησαν από την κυβέρνησή σας με γαλαντομία μεγάλη. Δηλαδή, το Μάιο του 2009 το προσωπικό ήταν 128 άτομα, το Σεπτέμβρη έγινε 280 και πριν από τις εκλογές ο τότε Υπουργός Πολιτισμού και σημερινός Αρχηγός της Νέα Δημοκρατία προσέλαβε άλλους 35, παραμονές προεκλογικής περιόδου.
Θέλω να πω ότι τα ρουσφέτια αυτά –διότι περί ρουσφετιών πρόκειται και λυπάμαι που το λέω- σε καιρούς που ήταν θετική και ευχάριστη γενικώς η οικονομία και δανειζόταν η χώρα αφειδώς, έγιναν και μπορούσαν και να γίνουν.
Κακώς έγιναν αλλά σήμερα είναι άλλη κατάσταση. Μην το ξεχνάτε αυτό. Επομένως, ο νόμος ο οποίος ήλθε και στον οποίο υπάγεται και ο ΟΠΕΠ για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα είναι ένας νόμος απαραίτητος διότι έτσι μαζεύεται οικονομικά το δημόσιο.
Επιτρέψτε μου να πω ότι κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν είδαμε τα καλύτερα. Και κάναμε ερωτήσεις εμείς τότε στην Κυβέρνησή σας και εσείς έπρεπε επίσης να κάνετε ερωτήσεις και πιέσεις στην Κυβέρνησή σας διότι υπάρχει μία γενεαλογία και μια ιστορία του Υπουργείου Πολιτισμού η οποία είναι πολύ περίεργη και ενδεικτική. Σας υπενθυμίζω, κύριε Δαβάκη, ότι Υπουργός Πολιτισμού υπήρξε ο κ. Καραμανλής, Πρωθυπουργός της χώρας και αμφιβάλλω εάν το ήξερε και ο ίδιος με την έννοια ότι υπήρχε τύποις Υπουργός Πολιτισμού. Ο κ. Τατούλης διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία. Ο επόμενος Υπουργός, ο κ. Βουλγαράκης απαξιώθηκε τελείως, διεγράφη, δεν ήταν υποψήφιος καν, εξεδιώχθη. Είναι γνωστά αυτά. Ο κ. Λιάπης ο οποίος ήλθε μετά και αυτός ούτε καν υποψήφιος δεν υπήρξε. Για να μη μιλήσουμε για τον κ. Ζαχόπουλο, το Γενικό Γραμματέα. Αντιλαμβάνεσθε ότι ο πολιτισμός από τη μεριά χειρισμού της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν ό,τι το πιο αρνητικό υπήρξε, παράδειγμα προς αποφυγήν.
Επομένως, καλώς κάνετε και ενδιαφέρεστε και για τον ΟΠΕΠ και για τον ελληνικό πολιτισμό και για τους εργαζόμενους χωρίς καμία αμφιβολία αλλά οδηγηθήκαμε εδώ που οδηγηθήκαμε και κάποιοι φταίνε, κύριε Δαβάκη.
Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Χυτήρη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο για ένα λεπτό γιατί ο Υπουργός έκανε αναφορά σε συναδέλφους που είναι απόντες και θα ήθελα ένα σχόλιο πάνω σε αυτό.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Δεν είναι Βουλευτές καν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Δεν έχετε το λόγο, δεν χρειάζεται. Ας μη συνεχιστεί ο διάλογος εκτός Πρακτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου