Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Άρθρο στην εφημερίδα Ριζοσπάστης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΠΕΠ ΑΕ
Από μεθαύριο στην ανεργία
Κάλεσμα αντεπίθεσης και μάχης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους απηύθυνε η Δ. Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ στους εργαζόμενους του Οργανισμού

Να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στα χέρια τους, κάλεσε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, τους εργαζόμενους του ΟΠΕΠ ΑΕ (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού) του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού, που από μεθαύριο πετιούνται στο δρόμο, λόγω του κλεισίματος του Οργανισμού και τη λήξη των συμβάσεών τους.

Το κάλεσμα έγινε στο πλαίσιο περιοδείας κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Δ. Μανωλάκου, χτες το πρωί, στο κτίριο του ΟΠΕΠ επί της οδού Μπουμπουλίνας (πολύ κοντά στο ΥΠΠΟ-Τ). Περίπου 250 εργαζόμενοι απολύονται στις 30 Σεπτέμβρη με το κλείσιμο του ΟΠΕΠ, στο πλαίσιο των καταργήσεων και συγχωνεύσεων υπηρεσιών του Δημοσίου που προωθεί η κυβέρνηση. Η υποδοχή του κλιμακίου από όσους εργαζόμενους βρίσκονταν στο κτίριο, περίπου 80, ήταν όχι απλά θερμή, αλλά αγωνιστική! Ολοι οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του κτιρίου, όπου η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι για να έχει επιτυχία ο αγώνας τους, πρέπει να δώσουν τη μάχη μαζί με όλους τους εργαζόμενους, αφού όλοι θίγονται από την αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνο ο συλλογικός, ταξικά προσανατολισμένος αγώνας έχει προοπτική. Η Δ. Μανωλάκου είπε ότι το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα του ΟΠΕΠ και με Ερώτηση στη Βουλή, ώστε η κυβέρνηση να πάρει καθαρά θέση απέναντι στο πρόβλημα.

Χαρακτηριστικό για την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ στους εργαζόμενους ήταν το καλωσόρισμα του κλιμακίου από τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στον ΟΠΕΠ, ο οποίος είπε ότι το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ήταν από την αρχή δίπλα τους και αυτό το αποδεικνύουν και με τη χτεσινή περιοδεία.

Η απόλυση των εργαζομένων του ΟΠΕΠ (τα σχετικά υπηρεσιακά «ραβασάκια» μοιράζονται ήδη) είναι η τελευταία «πράξη» του χαρακτηριστικότερου, ίσως, παραδείγματος... «ευελιξίας», στο όνομα της οποίας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «τίγκαραν» με ΑΕ και ΝΠΙΔ το χώρο του πολιτισμού, με... «παρελκόμενα» την εργασιακή και πολιτική ομηρία πλήθους εργαζομένων. Τώρα, η «φούσκα» της ιδιωτικοοικονομικής «ευελιξίας» σκάει παρασέρνοντας το παρόν και το μέλλον 250 οικογενειών. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, το ότι θα μείνουν χωρίς προσωπικό (και μέχρι να βρεθεί να είναι φυσικά κλειστά) τα 11 πωλητήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που εκμεταλλεύεται ο ΟΠΕΠ σε όλη τη χώρα (μεταξύ αυτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, της Κνωσού, της Ολυμπίας, των Μυκηνών, των Δελφών) πολύ λίγη σημασία έχει. Ετσι κι αλλιώς, οι «στρατιές» των εν δυνάμει νέων συμβασιουχικών ομήρων περιμένουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου