Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Άρθρο στην ελευθεροτυπία (enet.gr)

Πωλητήρια κλειστά λόγω Μνημονίου

Στη δίνη του Μνημονίου και της εντύπωσης που πρέπει να δώσουμε ότι είμαστε καλά παιδιά και κλείνουμε προβληματικούς οργανισμούς του Δημοσίου, έπεσε και ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ Α.Ε.).
Οχι πως δεν έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να πάψει να παράγει ελλείμματα, αλλά προς τι αφέθηκε έναν χρόνο να υπολειτουργεί;
Γιατί η κυβέρνηση, που είχε αποφασίσει την εκκαθάρισή του, προχώρησε μόλις προ 6μήνου στον διορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου με συμβάσεις που λήγουν το 2014; Είναι αφελές να πιστέψει κανείς ότι ανακάλυψε χθες ότι ο ΟΠΕΠ Α.Ε. από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 2009 προσέλαβε «αναιτίως περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000 ευρώ σε 600.000 ευρώ». Και ότι «κάποιοι από τους νεοπροσληφθέντες ελάμβαναν 4.000 ή ακόμα 5.000 ευρώ μηνιαίως», όπως ανακοίνωσε ο Θόδωρος Πάγκαλος, αιτιολογώντας την απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για την οριστική λύση του Οργανισμού. Το timing αυτής της ανακοίνωσης (χθες, που η τρόικα έδινε την περιβόητη τρίτη δόση του δανείου), ασφαλώς κάτι εξυπηρετούσε.
Απαντώντας στον κ. Πάγκαλο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΠΕΠ, Χρήστος Ευσταθίου, είπε ότι στο επίμαχο διάστημα προσελήφθησαν 140 άτομα, εκ των οποίων τα 110 για το καφέ-εστιατόριο και τα πωλητήρια του Μουσείου Ακρόπολης με μισθούς των 800 ευρώ. Μόνο δεκατέσσερις με διευθυντικά καθήκοντα αμείβονταν με 2.800-3.000 ευρώ.
Σήμερα στον ΟΠΕΠ εργάζονται γύρω στα 30 άτομα με συμβάσεις που λήγουν τα επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ. Παραμένει ωστόσο ανοιχτό το πρόβλημα λειτουργίας των πωλητηρίων του ΟΠΕΠ, που είναι από τον Σεπτέμβριο ερμητικά κλειστά, με πρώτο του Εθνικού Αρχαιολογικού.
«Τα πωλητήρια ανήκουν πια στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, που όμως δεν έχει προσωπικό να τα δουλέψει», μας είπε χθες ο πρόεδρος του ΤΑΠ, Κώστας Μπαλαφούτας. Η πρόσληψη 100 εποχικών υπαλλήλων με 8μήνες συμβάσεις και κριτήρια ΑΣΕΠ δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί. Ας πούμε πως είναι θέμα χρόνου. Στο τέλος όμως πρέπει να γίνει λογαριασμός: πόσοι έφυγαν από τον ΟΠΕΠ, πόσοι προσελήφθησαν στο ΤΑΠ, ποιο το κέρδος και ποια η ζημιά από την αναστολή λειτουργίας των μαγαζιών; Μακάρι το πρόσημο να είναι θετικό.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Καταργούνται οργανισμοί στο Δημόσιο

undefined
Την κατάργηση οργανισμών στο Δημόσιο αποφάσισε η αρμόδια Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή. Οι εταιρίες που καταργούνται είναι οι ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Α.Ε. και ΟΠΕΠ Α.Ε.

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, έχει ως εξής:

Συνεδρίασε, σήμερα, 22 Νοεμβρίου 2010 στο Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης υπό την προεδρία του η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για τη σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή Υπηρεσιών, Συμβουλίων, Επιτροπών και Φορέων του Δημόσιου Τομέα με θέματα: 1) Την κατάργηση των ανώνυμων εταιριών «ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.» και «ΟΠΕΠ Α.Ε.», 2) Επιτάχυνση των συγχωνεύσεων.

Θέμα 1ο

Η Επιτροπή αφού εκτίμησε όλα τα στοιχεία, που τέθηκαν υπόψη της, αποφάσισε:

α) την κατάργηση της εταιρίας «ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.» η οποία συστάθηκε το 2009 και χρησίμευσε ως όχημα για ευρείας έκτασης σπατάλη αλλά και πληθώρα παράνομων προσλήψεων. Ειδικότερα την 26η Αυγούστου 2009 συνήφθησαν 34 συμβάσεις έργου εκτός ΑΣΕΠ υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Αυτή τη στιγμή το διαθέσιμο υπόλοιπο της εταιρίας ανέρχεται σε 20, περίπου, ευρώ, όταν το μετοχικό της κεφάλαιο είναι 450.000,

β) την κατάργηση της εταιρίας «ΟΠΕΠ Α.Ε.», στην οποία μόνο το χρονικό διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2009 προσλήφθηκαν, αναιτίως, περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000 τον Ιούνιο του 2009 σε 600.000 το μήνα Σεπτέμβριο του 2009. Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους νεοπροσληφθέντες ελάμβαναν 4.000, ή ακόμα 5.000 ευρώ μηνιαίως. Η κατάργηση του ΟΠΕΠ ΑΕ έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης του διοικητικού της συμβουλίου.

Θέμα 2ο
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου δράσης της Διυπουργικής Επιτροπής κατέστη εμφανές ότι η επιτάχυνση και εμβάθυνση της όλης διαδικασίας εξαρτάται και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνδεθεί με την γενικότερη πολιτική για την αναδιοργάνωση του Κράτους, η οποία έχει 4 κύριες δράσεις:

α. Την αναδιοργάνωση των Υπουργείων και των υπηρεσιών τους στην κατεύθυνση της μείωσης του συνολικού αριθμού των υφισταμένων υπηρεσιών

β. Συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου (συμπεριλαμβάνεται η ολοκλήρωση του αντίστοιχου Ενιαίου Μητρώου Φορέων καθώς έως σήμερα το ελληνικό κράτος δεν διέθετε τέτοιο εργαλείο)

γ. Διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοποίηση της απογραφής των Δημοσίων Υπαλλήλων

δ. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας

Για την πρώτη και την τρίτη δράση την κύρια ευθύνη έχει το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την δεύτερη δράση την κύρια ευθύνη έχει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης συνεπικουρούμενος από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης και για την τέταρτη δράση, ο Υπουργός Επικρατείας.

Στόχος είναι ένας «Καλλικράτης του Κράτους». Για να επιτευχθεί ο αναγκαίος συντονισμός των τεσσάρων επιμέρους δράσεων συγκροτείται Ομάδα Δράσης με τη συμμετοχή του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών, του Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας και Επενδύσεων και του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης.

Ανάρτηση στο site antinews.gr

Ο Θ. Πάγκαλος, ο ΟΠΕΠ και η αλήθεια


Ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Πάγκαλος την κατάργηση δύο Οργανισμών του Ευρύτερου Δημοσίου. Ο ένας από αυτούς είναι ο ΟΠΕΠ. Το επιχείρημα του κ. Πάγκαλου είναι ότι  «το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2009 προσλήφθηκαν, αναιτίως, περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000€ τον Ιούνιο του 2009 σε 600.000€ το μήνα Σεπτέμβριο του 2009…». Κατά την προσφιλή του τακτική, ο κ. Πάγκαλος κρύβει την αλήθεια και παραποιεί τα γεγονότα.
Κρύβει ότι ο ΟΠΕΠ ιδρύθηκε επί Βενιζέλου το 2000 και ότι οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν το 2009, προσελήφθησαν στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Κρύβει ότι επι ΝΔ, μέσα σε τρεις μήνες, το μουσείο της Ακρόπολης είχαν επισκεφτεί 1.000.000 επισκέπτες ενώ η λειτουργία των πωλητηρίων και του εστιατορίου άφηνε κέρδος στον Οργανισμό περίπου 300.000 Ευρώ μηνιαίως.
Κρύβει ότι μέσω του ΟΠΕΠ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χειρίστηκε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και κυρίως σε διαφήμιση
Κρύβει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέθεσε στο παρελθόν στον ΟΠΕΠ να εκτελέσει όλα τα ενταγμένα έργα για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού εκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί με το ΦΠΑ, επειδή ως ΑΕ δεν μπορούσε να απαλλαγεί και που ακόμα μεγάλο μέρος χρωστάει
Κρύβει ότι το κράτος χρωστάει στον ΟΠΕΠ 18.000.000 ευρώ
Κρύβει ότι ο ΟΠΕΠ ήταν πριν από τις 170 προσλήψεις ζημιογόνος και μετά τις 170 προσλήψεις κερδοφόρος και έτεινε να καλύψει και το χρέος που τους κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ!
Κρύβει ότι οι  προσλήψεις αυτές ήταν των 900 ευρώ (μάγειρες, σερβιτόροι και πωλητές) που ήταν αναγκαίες για να λειτουργήσει το εστιατόριο και τα πωλητήρια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης που ήταν κερδοφόρα καθώς και νέες δράσεις που ήταν σε εξέλιξη.
Κρύβει ότι στις 30/9/2010 έληξαν περίπου 250 συμβάσεις και 250 άνθρωποι βρέθηκαν στον δρόμο.
Κρύβει ότι σήμερα το προσωπικό δεν ξεπερνά τα 30 άτομα.
Κρύβει ότι δεν υπάρχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου στον οργανισμό.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Ο κ. Πάγκαλος δεν μας λέει ποιό σχέδιο έχει η κυβέρνηση του για την διαχείριση του πολιτιστικού προϊόντος και συγκεκριμένα για τα καταστήματα που λειτουργούσαν στα μεγαλύτερα ελληνικά μουσεία .
Όπως δεν μας λέει τι συμβαίνει με την διαχείριση του εστιατορίου του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ενώ η λειτουργία του από το δημόσιο ήταν άψογη και με τις καλύτερες κριτικές εντός και εκτός Ελλάδος, το Δ.Σ. του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης προέβη σε διαγωνισμό για να δοθεί σε ιδιώτη και την ίδια στιγμή απολύθηκε όλο το προσωπικό. Αλλά, ενώ ο διαγωνισμός βγήκε δύο φορές άγονος – απορίας άξιον γι’ αυτό το στολίδι του ελληνικού πολιτισμού, τελικά η διαχείρισή του δόθηκε σε ιδιώτη με απ’ ευθείας ανάθεση.
Μήπως τελικά ο ΟΠΕΠ είναι η εύκολη λεία στα σαγόνια του ΔΝΤ για επικοινωνιακούς λόγους;

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Πολιτισμός για κλάματα!!! Τριτοκοσμική και απαράδεκτη η εικόνα των πωλητηρίων αντιγράφων στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του Υπουργείου Πολιτισμού!!

 
Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΠΕΠ το Σεπτέμβριο ότι η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κ.Γερουλάνου και της Γενικής Γραμματέως κ.Μενδώνη με την οποία καταργεί τον ΟΠΕΠ και απολύει το προσωπικό του είναι πρόχειρη και θα εκθέσει διεθνώς τη χώρα.
Σήμερα ένα μήνα μετά την απόλυση του έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού του ΟΠΕΠ τα πωλητήρια στους σημαντικοτέρους μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους παρουσιάζουν εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και φυσικά παραμένουν κλειστά διότι το ΤΑΠΑ αδυνατεί να τα λειτουργήσει. Αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης που βρίσκονται σήμερα τα πωλητήρια είναι οι φωτογραφίες που ακολουθούν από το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. 
 







 
 
                                  
 
                                    
Υ.Γ.  Τα εν λόγω πωλητήρια κατασκευάστηκαν με χρήματα της Ε.Ε. μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος "Πολιτισμός".
Εύγε κ. Γερουλάνε και κα Μενδώνη για τη πολιτική σας να απολύσετε τους εργαζομένους στον ΟΠΕΠ!! Καμαρώστε τα αποτελέσματά σας!!!!!
 
 

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Αρθρο του Ριζοσπάστη 20/10/2010 σχετικά με τις καταργήσεις οργανίσμών

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Θέλουν κράτος - στήριγμα του κεφαλαίου

Στη Βουλή το νομοθέτημα για το εργασιακό «τσαλάκωμα» δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την τελική του θέση

Στην κατεύθυνση του να γίνει το κράτος πιο αποτελεσματικό προκειμένου να στηρίξει την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να στρέφεται κατά του «εχθρού - λαού», κινείται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη συγχώνευση και κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών που από χτες συζητείται στην «πρώτη ανάγνωση» στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Το νομοσχέδιο έχει τη στήριξη και της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το καταψήφισε επιφυλασσόμενος για την τελική του στάση.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο η εισηγήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου είπε ότι η κυβέρνηση με σύμμαχο τη ΝΔ στρέφεται κατά των εργαζομένων, αφού οι καταργήσεις δημόσιων υπηρεσιών θα φέρουν απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Εφερε το παράδειγμα της «ΑΓΡΟΓΗ» όπου είχαμε το πρωτοφανές γεγονός να απολυθούν εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, αλλά και να μεταφερθεί το πολύτιμο ψηφιακό αρχείο δεδομένων στον ΟΠΕΚΕ στον οποίο πιθανότατα θα πληρώνει πλέον το υπουργείο Γεωργίας για κάνει χρήση των δεδομένων.

Σχετικά με τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού τόνισε ότι απολύθηκαν οι εργαζόμενοι, το δημόσιο χάνει έσοδα και το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης δόθηκε ήδη σε ιδιώτη. Η βουλευτής του Κόμματος υπενθύμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κρατούν ομήρους τους εργαζόμενους και τώρα τους συκοφαντούν ως άχρηστους και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας, αφού στο δημόσιο υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις εργασίας.

Στο όνομα της «εξυγίανσης της διοίκησης», συνέχισε, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξυπηρετούνται καλύτερα από το κράτος οι επιχειρηματίες και ταυτόχρονα να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τα λαϊκά στρώματα. Εθεσε το ερώτημα τι θα γίνει με την περιουσία των οργανισμών που καταργούνται και είπε ότι οι εργαζόμενοι που θα μεταταγούν θα πάνε στις νέες υπηρεσίες με λιγότερα δικαιώματα.

Και αυτό το νομοσχέδιο, κατέληξε, προωθεί τις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση προς όφελος του κεφαλαίου, χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγεί σε απολύσεις, με πρόσχημα την οικονομική κρίση που είναι κρίση του ίδιου του συστήματος.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρβανιτίδης ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται ένα βήμα για την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και η κυβέρνηση είναι συνεπής με όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά. Δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, είπε ότι το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις δημόσιων οργανισμών ακολουθεί άλλες «μεταρρυθμίσεις» που προηγήθηκαν όπως αυτή του «Καλλικράτη».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό κινείται σε μια θετική κατεύθυνση, την οποία είχε χαράξει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, προτείνοντας τη συγχώνευση ή κατάργηση 255 υπηρεσιών του δημοσίου. Είμαστε, είπε, υπέρ των συγχωνεύσεων, αλλά το νομοσχέδιο κινείται κάτω από τις ανάγκες της εποχής.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Κολοκοτρώνης, αν και αναγνώρισε στις διατάξεις του καλές προθέσεις και είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ του μικρότερου κράτους.

Επιφυλάχθηκε για την τελική του θέση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος, λέγοντας ότι περιμένει να ακούσει την τοποθέτηση του υπουργού, ενώ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ΟΠΕΠ στην εκπομπή ελληνοφρένια στις 14/10/2010

http://www.skai.gr/player/Radio/?MMID=206149

απο το 3,49...

Αρθρο στην Εφημερίδα Ριζοσπάστης 15/10/2010

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Εισβολή των ΜΑΤ στην Ακρόπολη
Το «όραμα» της κυβέρνησης για τον πολιτισμό και τις εργασιακές σχέσεις ...με ξύλο και χημικά στους συμβασιούχους του υπουργείου
Τα ΜΑΤ ...επί το έργον στην είσοδο της Ακρόπολης
Icon
Το αντιλαϊκό της μένος έδειξε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να εισβάλουν χτες το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και να χτυπήσουν τους συμβασιούχους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού που διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα!Η βεβήλωση ενός από τα κορυφαία μνημεία της ανθρωπότητας από τις δυνάμεις καταστολής, με τη χρήση χημικών και γκλομπς εναντίον των εργαζομένων, έγινε μετά από εντολή της κυβέρνησης, με άμεσο «εντολοδόχο» τον ίδιο τον προϊστάμενο της Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων (σ.σ. που έχει στην ευθύνη της τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης) Α. Μάντη, ο οποίος έκανε την απαραίτητη μήνυση για να «επιληφθεί» η αστυνομία.
Οι συμβασιούχοι - όμηροι διαχρονικά της πολιτικής των κομμάτων της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - είχαν προχωρήσει από τις αρχές της βδομάδας σε αποκλεισμό της εισόδου της Ακρόπολης, στο πλαίσιο σειράς κινητοποιήσεων, με αιτήματα: Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, άρση του εργατοκτόνου 24μηνου του ΠΔ «Παυλόπουλου», καταβολή των δεδουλευμένων που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τους 22 μήνες, σταμάτημα των απολύσεων, με πιο άμεσες αυτές των πάνω από 300 συμβασιούχων που πετιούνται στο δρόμο στο τέλος του μήνα και των οποίων η εργασιακή ομηρία απλώς είχε παραταθεί με την τροπολογία «Σαμαρά» το 2009.
Χτες νωρίς το πρωί εμφανίστηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να φύγουν. Μπροστά στην άρνηση των τελευταίων, η αστυνομία επιχείρησε αρκετές φορές και με διάφορους τρόπους να εισβάλει στον αρχαιολογικό χώρο. Στο μεταξύ, οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι στην Ακρόπολη συντάχθηκαν με τους συμβασιούχους συναδέλφους τους. Αντίστοιχα μόνιμοι, αορίστου χρόνου και απολυμένοι ήδη λόγω 24μηνου δήλωναν με την παρουσία τους τη συμπαράστασή τους. Μαζί τους και οι προσφάτως απολυμένοι του ΟΠΕΠ (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού).
Λίγο μετά τις 10 το πρωί, τα ΜΑΤ έκοψαν μέρος της περίφραξης λίγο πιο κάτω από την κεντρική είσοδο και εισέβαλαν χτυπώντας από τα νώτα τους συμβασιούχους. Ακολούθησε πραγματικό χάος εντός και εκτός αρχαιολογικού χώρου, με τα μαινόμενα ΜΑΤ να χτυπούν με τη γνωστή τους αγριότητα όποιον έβρισκαν μπροστά τους, μεταξύ άλλων και δημοσιογράφους και εργαζόμενους τηλεοπτικών συνεργείων, μέσα σε μια ατμόσφαιρα αποπνικτική από τα χημικά. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι, ενώ έγινε μία προσαγωγή.
Στο πλευρό των εργαζομένων το ΠΑΜΕ
Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ απαίτησε από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να αποσυρθούν άμεσα οι δυνάμεις καταστολής από την Ακρόπολη και να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες.
Τα ΜΑΤ απέκλεισαν την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο μέχρι και το τέλος του ωραρίου στις 6 το απόγευμα, απωθώντας μάλιστα τους συγκεντρωμένους προς την Δ. Αεροπαγίτου. Οι συμβασιούχοι προχωρούν σε νέα συγκέντρωση σήμερα το πρωί και στο πλευρό τους θα βρεθεί και ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής του Κόμματος.
Σε ένα «κρεσέντο» κυνισμού το ΥΠΠΟ-Τ σε ανακοίνωσή του λέει ότι «έχουμε αποκαταστήσει πλήρως τη νομιμότητα και εφαρμόζουμε διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες πρόσληψης έκτακτου προσωπικού» και βέβαια ότι η Ακρόπολη, «δεν μπορεί να παραμένει κλειστή»! «Λέξη» φυσικά δε λέει για τη βίαιη καταστολή των εργαζομένων του.
Την συμπαράστασή της στους συμβασιούχους δηλώνει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» του ΥΠΠΟ-Τ.
ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ-Τ Αττικής - Στερεάς και Νήσων προκήρυξε στάση εργασίας για σήμερα από τις 7 το πρωί και συγκέντρωση συμπαράστασης στην είσοδο της Ακρόπολης.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων προκηρύσσει σήμερα στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταδικάζει μεν την «ωμή αστυνομική βία», αλλά θεωρεί ότι ...«ο διάλογος (...) αποτελεί την καλύτερη λύση»...
Τη συμπαράστασή της εκφράζει η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος καταγγέλλει «τη συμμετοχή στελεχών του και τη χρήση της υλικοτεχνικής του υποδομής στο σπάσιμο των λουκέτων και των αλυσίδων» στην είσοδο της Ακρόπολης. Προσθέτει δε ότι «έργο του Πυροσβεστικού Σώματος είναι η κοινωνική προσφορά και ποτέ η με οποιοδήποτε τρόπο συμμετοχή για την καταστολή αγώνων».

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου 11/10/10

Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 84/5.10.2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Διαμάντως Μανωλάκου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού σχετικά με τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) κ.λπ.
Ορίστε, κυρία Μανωλάκου, έχετε το λόγο για να αναπτύξετε την ερώτησή σας σε δυο λεπτά.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Σας ευχαριστώ.
Διακόσιοι πενήντα εργαζόμενοι από το 2001 εργάζονται στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, στον ΟΠΕΠ, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Απολύθηκαν σχεδόν όλοι. Τριάντα έχουν μείνει.
Ήταν χρήσιμοι; Είχαν γνώσεις και πείρα, κάλυπταν διαρκείς και πάγιες ανάγκες, αφού λειτουργούσαν καταστήματα, πωλητήρια στους αρχαιολογικούς χώρους, το αναψυκτήριο στο Μουσείο της Ακρόπολης, με εκατομμύρια έσοδα και μάλιστα έχουν εκτελέσει σημαντικές και με διεθνή εμβέλεια πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ωστόσο, η Κυβέρνηση στέλνει στον Καιάδα της ανεργίας διακόσιες πενήντα οικογένειες, αν και στο προσχέδιο νόμου για τη συγχώνευση και την κατάργηση οργανισμών που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή και το συζητήσαμε, ανέφερε ότι ο ΟΠΕΠ δεν κλείνει. Καταργείται μόνο το Διοικητικό Συμβούλιό του, πράγμα που επιβεβαίωση και ο κ. Πάγκαλος δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή και μάλιστα πρόσθεσε ότι εξασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας και κανείς εργαζόμενος δεν χάνει τη δουλειά του.
Όμως, από τις 27 του Σεπτέμβρη αποστάλθηκαν στους εργαζόμενους ειδοποιήσεις απόλυσης. Έχουν απολυθεί ουσιαστικά. Ταυτόχρονα, μέρος του αντικειμένου τους έχει δοθεί σε ιδιώτες.
Ακόμη, μικρομεσαίες μονάδες προμηθευτών των καταστημάτων στους αρχαιολογικούς χώρους, δηλαδή ζωγράφοι, αγγειοπλάστες, τεχνίτες αντιγράφων και άλλοι είναι απλήρωτοι.

(SM)
(01GK)
Τους χρωστάτε πολλά χρήματα και αυτοί με τη σειρά τους δεν έχουν να πληρώσουν το ΦΠΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές για πρώτη ύλη, τους εργαζόμενους που έχουν. Τους χρεοκοπείτε.
Ρωτάμε για ποιο λόγο απολύθηκαν οι εργαζόμενοι, αφού καλύπτουν πάγιες και μόνιμες θέσεις και μάλιστα όταν υπάρχει η δέσμευση ότι δεν θα απολυθούν. Εκτός εάν κοροϊδεύετε. Εμείς λέμε ότι κοροϊδεύετε ανοιχτά. Άλλα λέτε και άλλα κάνετε.
Δεύτερον, τι μέτρα θα πάρετε για να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία;
Τρίτον, πότε θα πληρώσετε αυτές τις μικρομεσαίες μονάδες των προμηθευτών του ΟΠΕΠ; Είναι λεφτά που χρωστάτε, για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και να μην οδηγηθούν στην πλήρη καταστροφή.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος):   Ευχαριστούμε πολύ την κ. Διαμάντω Μανωλάκου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεώργιος Νικητιάδης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, θέλουμε να ξέρετε ότι αντιλαμβανόμαστε τη διάθεσή σας και τις προθέσεις σας να βρεθείτε κοντά στους εργαζόμενους. Θέλουμε να σας βεβαιώσουμε -όσον και να μην το πιστεύετε αυτό- ότι ίδιες προθέσεις, ίδια διάθεση έχουμε κι εμείς.
Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η λήξη μίας σύμβασης ορισμένου χρόνου είναι διαφορετικό πράγμα από την απόλυση ενός εργαζόμενου. Δεν είναι μόνο νομικό το ζήτημα. Φαντάζομαι ότι λέγοντας «νομικό», αντιλαμβάνεστε τι λέμε. Είναι και ζήτημα ουσιαστικό. Όταν ένας εργαζόμενος, όταν ένας αντισυμβαλλόμενος σε οποιονδήποτε τομέα υπογράφει μία σύμβαση που λέει ότι ξεκινάω τον α’ χρόνο τη δουλειά μου και αυτή η εργασιακή σχέση τελειώνει τον β’ χρόνο. Δεν απολύεται κανείς. Έληξε η εργασιακή τους σχέση. Έληξε η σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Βεβαίως, τώρα, έχουμε το μεγάλο θέμα των συμβασιούχων, που ταλανίζει για πάρα πολλά χρόνια τον τόπο και για το οποίο καθένας έχει τις δικές του ευθύνες, αλλά πρέπει κάποτε αυτή η ιστορία να πάρει ένα τέλος.
Αλίμονο! Εδώ αναφερόμαστε σε έναν Οργανισμό, για να μπούμε στην ουσία του πράγματος, ο οποίος χρωστάει 6.000.000. Είναι χρέη, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης της Νέα Δημοκρατίας. Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και 1.500.000 από έργα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που πάλι απεντάχθησαν, επειδή δεν έγινε η σωστή διαδικασία.
 Λες και είναι ένας προσοδοφόρος Οργανισμός ή λες και ήταν ένας Οργανισμός δημοσίου, με την ευρύτερη έννοια, που προσελάμβανε κόσμο με σχέση αορίστου χρόνου. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Εγώ, όμως, θα σας θυμίσω και τα εξής που ενδεχομένως τα έχετε ξεχάσει. Αναφερθήκατε στον αριθμό των εργαζομένων. Τον Μάιο του 2009, ο Οργανισμός απασχολούσε εκατόν είκοσι οκτώ άτομα. Τον Σεπτέμβριο του 2009, τέσσερις μήνες μετά και λίγο πριν από τις εκλογές, έγιναν διακόσια ογδόντα τα άτομα, δηλαδή συν εκατόν πενήντα δύο. Ξέρετε με ποιον Υπουργό Πολιτισμού; Με τον κ. Σαμαρά.
Λέω ότι λίγο πριν τις εκλογές προσλαμβάνονται εκατόν πενήντα δύο άτομα, όταν ο Οργανισμός έκανε όλη τη δουλειά που χρειαζόταν κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και δεν υπήρχε πια τόσο μεγάλο έργο για να εκτελεστεί.
 Έρχομαι και σας λέω ότι το Μάιο του 2004, το κόστος της μισθοδοσίας ανερχόταν σε 272.000 ευρώ. Ξέρετε πόσο πήγε η μισθοδοσία μετά από αυτές τις προσλήψεις -που δεν ξέρουμε με ποιες διαδικασίες έγιναν- τον Σεπτέμβριο; Πήγε στις 565.000. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει 3.300.000.000 επιπλέον επιβάρυνση του Οργανισμού το χρόνο. Γι’ αυτό οδηγήθηκε ο Οργανισμός, εκεί που οδηγήθηκε.
Εγώ πραγματικά, κυρία Μανωλάκου, αναζήτησα να δω εάν τότε το Κόμμα σας, ευαισθητοποιήθηκε για να κάνει κάποια ερώτηση στη Βουλή και να ρωτήσει με ποιες διαδικασίες, δέκα – δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Σαμαράς ως Υπουργός Πολιτισμού, προχωρεί σε διαδικασίες πρόσληψης εκατόν πενήντα δύο ατόμων;
Δεν δείξατε τότε την ίδια ευαισθησία. Θα έπρεπε να το κάνετε και τότε. Επιφυλάσσομαι και στη δευτερολογία μου να σας απαντήσω και στα υπόλοιπα θέματα που θέσατε.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος):   Το λόγο έχει η Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κα Διαμάντω Μανωλάκου, για τρία λεπτά.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κύριε Υπουργέ, με την απάντησή σας δείχνετε την αποφασιστικότητά σας να συνεχίσετε το έγκλημα που έχετε ξεκινήσει, να καταδικάσετε και άλλους εργαζόμενους στην ανεργία, στη φτώχεια, στην απόγνωση.
Είπατε ότι έληξε η σύμβασή τους. Πώς θα συνεχιστεί η λειτουργία του ΟΠΕΠ; Πολλοί από αυτούς ήταν με πέντε και εννέα χρόνια υπηρεσία. Λέτε ότι έγιναν οι προσλήψεις προεκλογικά.
Με συγχωρείτε -και θα σας το πω καθαρά- από το 2001 χρησιμοποιείτε αυτόν τον Οργανισμό και εσείς και η Νέα Δημοκρατία για ρουσφετολογικές προσλήψεις. Μετά, εκβιάζετε τους ίδιους εργαζόμενους με τη δουλειά τους. Τους έχετε ομήρους, για να κλέβετε ψήφους. Αυτό κάνετε δεκαετίες ολόκληρες. Σήμερα ερχόσαστε να τους συκοφαντήσετε, να τους ενοχοποιήσετε, επειδή εσείς εγκληματείτε, στερώντας τους δουλειά.
Θέλω να σας πω και κάτι άλλο. Είτε με σύμβαση είτε χωρίς σύμβαση, για εμάς η απόλυση είναι ουσιαστικά παράνομη. Και θέλω να σας πω ότι εμείς τα ρουσφέτια σας τα καταγγέλλουμε συνεχώς και επανειλημμένα. Δεν είναι ανάγκη να μιλάμε ειδικά και κατά περίπτωση.
Αλλά στην προκειμένη περίπτωση θεωρούμε ότι είναι παράνομη απόλυση, γιατί δεν καταργείται ο Οργανισμός και όμως, τους απολύετε. Γιατί; Ιδιωτικοποιείτε το αντικείμενό τους. Αυτό κάνετε. Ταυτόχρονα τους βρίζετε και από πάνω.
 Είναι νέοι άνθρωποι. Είναι με γνώσεις. Είναι εξειδικευμένοι. Έχουν πείρα, γιατί τους έχετε τόσο χρόνια εκπαιδεύσει κιόλας. Είναι αντιπαραγωγικό να τους πετάτε σε αχρηστία. Είναι έγκλημα να τους στερείτε τη δουλειά. Δεν παρακαλάνε.
Δυνατότητες έχετε. Έχετε ακόμα τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, δημιουργικά και στο ΤΑΠΑ, που έχει πολλά κενά. Μπορείτε να δεσμευτείτε στη δευτερολογία σας. Εκτός, εάν δεν ενδιαφερόσαστε. Υποκρινόσαστε ότι ναι μεν λυπόσαστε για τους εργαζόμενους, από την άλλη δεν κάνετε τίποτε.
Εξάλλου, θέλω να σας πω και κάτι άλλο, που μπορεί να αγνοείτε. Τη δημιουργική τους δουλειά μπορεί κανείς να τη δει στοιβαγμένη στις αποθήκες του «Ελληνικό». Υπάρχουν πάνω από εκατό χιλιάδες dvd. Έχουν κινηματογραφηθεί αρχαιολογικοί χώροι, Δελφοί, Ολυμπία κ.λπ.. Είναι χρήσιμα για τα σχολεία. Υπάρχουν εκμαγεία αξίας 2.000.000, που αποτυπώνουν τον μόχθο, το δημιουργικό πνεύμα, τη χρησιμότητα αυτών των εργαζομένων.
Πρέπει να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και το ΚΚΕ θα είναι μαζί τους. Δεν πτοούνται από ψηφίσματα τύπου Συμβουλίου της Ευρώπης, που θεωρούν τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους ως εξτρεμιστές.
Τέλος, επειδή θα ξαναπάρετε το λόγο, θα σας παρακαλούσα να μου πείτε πότε θα πληρώσετε αυτές τις μικρομεσαίες μονάδες προμηθευτών του ΟΠΕΠ, που ήρθαν με διαγωνισμό. Τους χρωστάτε λεφτά. Αυτή τη στιγμή έχουν δουλειές και δεν έχουν να πληρώσουν την πρώτη ύλη τους. Αυτό δεν τον παίρνετε υπόψη; Για ποια ανάπτυξη μιλάτε; Γιατί τους καταστρέφετε αυτούς τους ανθρώπους; Τους χρεοκοπείτε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος):   Σας ευχαριστούμε, κυρία Μανωλάκου, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
 Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεώργιος Νικητιάδης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κυρία συνάδελφε, οι χαρακτηρισμοί «καταδικάζουμε τους εργαζόμενους, τους εκβιάζουμε, τους θέλουμε όμηρους, τους ενοχοποιούμε, εγκληματούμε, υποκρινόμαστε», είναι πάρα πολύ εύκολοι. Απέχουν, όμως, μακράν μιας μαρξιστικής –αν θέλετε να χρησιμοποιήσω τη δική σας ιδεολογία- ανάλυσης της κοινωνίας, της πραγματικότητας και της σημερινής κατάστασης. Είναι οι πιο εύκολοι χαρακτηρισμοί, που θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε.
Εγώ, δεν θα σας τους επιστρέψω, γιατί -επαναλαμβάνω- αναγνωρίζουμε απολύτως τις καλές σας προθέσεις και το γεγονός ότι θέλετε να βρεθείτε δίπλα στους εργαζόμενους. Ο Οργανισμός, όμως, καταργείται. Έρχεται διάταξη με την οποία καταργείται.
(EP)
(1SM)
Όλη αυτή η εργασία, όση υπάρχει, θα πάει στο ΤΑΠ. Το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους είναι ακριβώς το ίδιο που θα γίνει με όλους τους συμβασιούχους όλου του δημοσίου τομέα. Εμείς υποσχεθήκαμε ότι θα ενεργοποιήσουμε ξανά το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, που υπήρξε η πλέον επαναστατική πράξη στο δημόσιο τομέα από τον Αναστάσιο Πεπονή.
Σας ερωτάμε πια εσάς: Πρέπει να υπάρχει το Α.Σ.Ε.Π.; Πρέπει να υπάρχει ένα αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα; Να τοποθετηθείτε και να μας πείτε, να καταργήσουμε το Α.Σ.Ε.Π.; Και αν καταργήσουμε το Α.Σ.Ε.Π. με ποιο καθεστώς πιστεύετε εσείς ότι θα πρέπει να προσλαμβάνονται οι υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα;
Θέλω –σας παρακαλώ ξανά- να μας επιτρέψετε έχοντας την ίδια ευαισθησία απέναντι στους εργαζόμενους να έχουμε και την ίδια ευαισθησία απέναντι συνολικά στο λαό μας και στην πατρίδα μας, η οποία ευρέθη προ του γκρεμού και προκειμένου να διασωθεί η χώρα έπρεπε να προχωρήσουμε στις μεγάλες ανατροπές και στις μικρές επαναστάσεις, που για πολλά χρόνια δεν έγιναν. Αυτό κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα και να είσαστε βέβαιοι ότι και την ευαισθησία του θα δείξει και θα κάνει ό,τι πρέπει. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, αν μεν η γνωμοδότηση στην οποία έχετε αναφερθεί πραγματικά αποδειχθεί ότι έχει νομική βάση, εκ των πραγμάτων θα δικαιωθούν. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα αγνοήσει ποτέ το δημόσιο ούτε την εμπειρία στην οποία αναφερθήκατε, ούτε στο τι έχουμε προσφέρει μέχρι σήμερα. Άλλωστε έχει κατατεθεί ότι πάντοτε η εμπειρία θα εκτιμάται σε οποιεσδήποτε προσλήψεις γίνουν μελλοντικά.
Να ξέρετε, λοιπόν, ότι και ο Οργανισμός θα καταργηθεί και κανέναν δεν κοροϊδεύουμε και οποιαδήποτε εμπειρία υπάρχει στο σύνολο του δημοσίου τομέα πάντα θα συνεκτιμάται, προκειμένου να γίνουν οι προσλήψεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Υφυπουργό κ. Γεώργιο Νικητιάδη.
Κύριε Υπουργέ, με εσάς ολοκληρώνεται η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ανάρτηση στο blog nonews 05/10/2010

Απολογισμός με το στανιό...

Τι τον ήθελε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τον απολογισμό της δράσης του, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ;

Τόσο υπερήφανοι είναι οι...

ένοικοι της οδού Μπουμπουλίνας

- γιατί απέλυσαν εκατοντάδες συμβασιούχους ως συνέπεια του λουκέτου των πολιτιστικών φορέων (ΕΚΕΘΕΧ, ΟΠΕΠ);

- γιατί δεν κατάφεραν να προωθήσουν στη Βουλή ούτε το «έτοιμο» από καιρό νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο;

- γιατί έστησαν μεν το Μητρώο Επιχορηγουμένων και άφησαν στο «περίμενε» τους παλιούς δικαιούχους χωρίς καν να καθορίσουν τα κριτήρια και τον τρόπο απονομής των επιχορηγήσεων;

- γιατί έμειναν θεατές στο κλείσιμο εκδοτικών οίκων (Ελληνικά Γράμματα) και βιβλιοπωλείων;

- γιατί δεν προώθησαν σε μέρες οικονομικής κρίσης την πολιτιστική χορηγία;

- γιατί δεν πήραν μέτρα για την ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας;

- γιατί άφησαν το νέο Μουσείο της Ακρόπολης χωρίς κανονισμό λειτουργίας (Π.Δ.) και διευθυντή;

- γιατί, κοντεύουν να φτάσουν στο ταβάνι τα ανυπόγραφα έγγραφα στο γραφείο του υπουργού, μπλοκάροντας έτσι ακόμη και τη λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου του;

- γιατί, στις 365 μέρες του έτους αυτού δεν κατάφερε ο κ. Γερουλάνος να συναντήσει τους περισσότερους από τους επικεφαλής των κρατικών πολιτιστικών οργανισμών;

- και γιατί απαξίωσε την ενημέρωση των πολιτών, αρνούμενος συστηματικά να επικοινωνήσει με τους διαπιστευμένους στο ΥΠΠΟΤ δημοσιογράφους;

Υπερηφανεύεται ο κ. ΥΠΠΟΤ ότι νοικοκύρεψε, ότι έκλεισε το Γ' ΚΠΣ με επιτυχία (απορροφητικότητα 105%), ότι προώθησε στα αρμόδια γνωμοδοτικά όργανα (ΚΑΣ και ΚΣΝΜ) οικοδομικές υποθέσεις πολιτών και επενδυτικές δραστηριότητες, ότι ενέταξε στο ΕΣΠΑ 300 έργα - κάτι όντως σωτήριο για τον πολιτισμό γιατί αλλιώς δεν είχε λαμβάνειν ούτε 1 ευρώ την προσεχή τετραετία. Ωστόσο, δεν άγγιξε τις εκκρεμείς απαλλοτριώσεις που κρατούν ομήρους χιλιάδες πολίτες και δεν έδωσε προοπτική σε όσους πληρώνουν εξ ιδίων ανασκαφές ή βλέπουν τις περιουσίες τους να δεσμεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να απαξιώνονται.
Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ - Ελευθεροτυπία

Επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου 05/10/2010

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στον ΟΠΕΠ
05/10/10

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), που έχει σαν σκοπό την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτιστικού δυναμικού της Ελλάδας, εργάζονται 250 εργαζόμενοι από το 2001. Είχαν και έχουν σημαντική συνεισφορά στον πολιτισμό της χώρας μας δεδομένου ότι αυτοί λειτουργούν πωλητήρια σε αρχαιολογικούς χώρους, το αναψυκτήριο του Μουσείου Ακρόπολης και έχουν εκτελέσει σημαντικές και με διεθνή εμβέλεια πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παρά ταύτα η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τον Οργανισμό και να στείλει στον καιάδα της ανεργίας 250 οικογένειες.

Στις 25/09/2010, ημέρα Σάββατο, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος δεσμεύτηκε δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «ο ΟΠΕΠ δεν κλείνει και καταργείται μόνο το ΔΣ του, ενώ εξασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας και κανείς εργαζόμενος δε χάνει τη δουλειά του».

Σε αντίθεση με την παραπάνω δέσμευση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης , από Δευτέρα 27/09/2010 με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΠΕΠ κ. Μπαλαφούτα και κατ' εντολή του Υπουργού Πολιτισμού αποστέλλονται στους εργαζόμενους έγγραφες ειδοποιήσεις απόλυσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Για ποιο λόγο απολύθηκαν οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΠ δεδομένου ότι υπάρχει και δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης, μέσω του Αντιπρόεδρου της κ. Πάγκαλου, περί μη απόλυσης κανενός εργαζομένου.

2. Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΠ να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους και να εξασφαλιστεί το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία.



Η βουλευτής

Διαμάντω Μανωλάκου

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Ανάρτηση στο Blog press-gr 03/10/10

Τι συμβαίνει στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης;...

Από τον Γ. Παπαδάκη  

Πολλά ακούγονται σχετικά με το θέμα και ακόμη περισσότερα γράφονται.
Ας ακουστεί και μια άλλη φωνή που ίσως -επειδή είναι μακρυά από τα πράγματα, γνωρίζει όμως- απεικονίζει σωστά την κατάσταση.
Ο ΟΠΕΠ έγινε για καποια συγκεκριμένα πράγματα πριν από χρόνια - και καλά έγινε. Τη δουλειά του την έκανε σωστά (άσχετα αν κάποιοι έφαγαν τον άμπακο! και άλλοι τώρα μένουν στο δρόμο οι αθώοι)
Το ΥΠΠΟΤ αποφάσισε να κλείσει τον ΟΠΕΠ επειδή είναι "αμαρτωλός" και έχει ζημία και...
 καλά έκανε! Τους λείπει η δημιουργική φαντασία να γιάνουν την πληγή και γι' αυτό σκοτώνουν τον άρρωστο. Ας πάει έτσι, τουλάχιστον δεν θα χάνονται λεφτά. Άλλωστε οι περισσότεροι υπάλληλοι εκεί ήταν τοποθετημένοι με τρόπο ρουσφετολογικό και η πλειονότητα προκλητικά ανίκανοι. Κάποιος μάλιστα είχε με πολυετή συμβαση τον επιβήτορά του!!!
Το ΥΠΠΟΤ φόρτωσε το Εστιατόριο και τα υπόλοιπα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στον ΟΠΕΠ για να τα λειτουργήσει επειδή κανείς άλλος δεν μπορούσε να το κάνει. Το πράγμα λειτούργησε - και μάλιστα σωστά.
Ο Πρόεδρος του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης βολεύτηκε με την κατάσταση με τρόπο ιδανικό. Ο ΟΠΕΠ πλήρωνε και ΕΚΕΙΝΟΣ (Ο κ. Καθηγητής της Αρχαιολογίας) έκανε κουμάντο στις κατσαρόλες του εστιατορίου !!! Μάλιστα υπάρχουν και δικές ΤΟΥ αποφάσεις για τις τιμές!!! και για τον αριθμό των ανθρώπων! και για κάποιους απ αυτούς το πόσα έπρεπε να παίρνουν!!!
Αν τα πούμε με την λαϊκή ρήση -που είναι και άσεμνη- άλλος γ.... και άλλος πληρώνει. Αυτός που πλήρωνε ήταν ο ΟΠΕΠ.!!! Έμπαινε μέσα περίπου 80.000 $ για το κέφι και την δόξα του Καθηγητή.
Ποιος όμως θα μπορούσε να τα βάλει με τον Μέγα Κ.;
Τώρα όμως που τα έχει στα χέρια του -εστιατόρια, αναψυκτήρια, κλπ- ο Μέγας Κ. θα δούμε τι θα κάνει...Γιατί ο διαγωνισμός που έκανε κηρύχθηκε άγονος. Ας μας πει γιατί - αν τολμάει.
Τελικά ποιος εκβιάζει ποιόν;
Το θέμα δεν έληξε, τώρα αρχίζει!!!.
Υπάρχουν -λένε αυτοί που ξέρουν "χαρτιά" - θα υπάρξουν και παραιτήσεις που θα γίνουν για να μην πάνε υποθέσεις στον εισαγγελέα -που όταν θα του στείλουν θα πρέπει να ενεργήσει.
Αναμένουμε...

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ανάρτηση στο Blog tromaktiko

- Κλείνουν και 11 πωλητήρια μουσείων

- Απολύονται 250 συμβασιούχοι
- Σπάνιες συλλογές στα αζήτητα
Το εστιατόριο του Μουσείου, που τόσα καλά είχαν γραφτεί, ήταν «δημόσιο». Τον χώρο λειτουργούσε ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος όμως μετά 10 χρόνια ζωής, σήμερα τελεί υπό λύση και εκκαθάριση.
Ο Οργανισμός απασχολούσε συμβασιούχους, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν σήμερα 30/9 και δεν πρόκειται να ανανεωθούν.
Ετσι, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας του «αναψυκτηρίου» του Μουσείου Ακρόπολης στη γνωστή του μορφή. Εως ότου λήξει ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, στις 20/10/10, το εστιατόριο θα λειτουργεί υπό προσωρινό ανάδοχο, μια γνωστή εταιρεία catering.

Ο νέος ανάδοχος θα είναι κάποια ιδιωτική εταιρεία. Πρόκειται για τον δεύτερο διαγωνισμό που προκηρύσσεται για τον χώρο - ο πρώτος κηρύχθηκε άγονος, δεν προσήλθαν ενδιαφερόμενοι.

Χωρίς πωλητήρια και τα μουσεία
Τέλος εποχής σήμερα και για 11 πωλητήρια αντιγράφων και εφαρμογών στους σημαντικότερους μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, μεταξύ των οποίων και των δύο πωλητηρίων του Μουσείου Ακρόπολης, συνολικού τζίρου άνω των 4,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα πωλητήρια που λειτουργούσε ο ΟΠΕΠ, ο οποίος βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Σήμερα οι υπάλληλοι κάνουν απογραφή και από αύριο μπαίνει λουκέτο.

Μετά απ' όλα αυτά το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Με τόσους δημοσίους υπαλλήλους, πολλοί από τους οποίους είναι αργόμισθοι δεν θα μπορούσαν να έχουν ήδη στελεχωθεί τόσο το εστιατόριο του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας όσο και τα πωλητήρια των Μουσείων;

Ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις σπάνιες συλλογές που έχει στην κατοχή του ο ΟΠΕΠ. Υπάρχει σπάνια συλλογή με 10.000 φωτογραφίες του Ελ.Βενιζέλου για τις οποίες δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, υπάρχουν 100.000 αντίγραφα από ντοκυμαντέρ που έχουμε κάνει από το 2004 για τους Ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους που παραμένουν σε αποθήκη στο Ελληνικό. Δυστυχώς μέχρι να αναλάβουν οι υπάλληλοι του ΤΑΠΑ τα πωλητήρια αυτά θα παραμείνουν κλειστά".

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να πουληθεί στο τέλος όσο ,όσο στην ιδιωτική πρωτοβουλία (υμετέρους κλπ).

Ανάρτηση στο site newsit.gr

- Επεσε θύμα των συγχωνεύσεων και ανακατατάξεων στους δημόσιους οργανισμούς
- Κλείνουν και 11 πωλητήρια μουσείων
- Απολύονται 250 συμβασιούχοι
- Σπάνιες συλλογές στα αζήτητα

Το εστιατόριο του Μουσείου, που τόσα καλά είχαν γραφτεί, ήταν «δημόσιο». Τον χώρο λειτουργούσε ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος όμως μετά 10 χρόνια ζωής, σήμερα τελεί υπό λύση και εκκαθάριση. Ο Οργανισμός απασχολούσε συμβασιούχους, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν σήμερα 30/9 και δεν πρόκειται να ανανεωθούν.

Ετσι, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας του «αναψυκτηρίου» του Μουσείου Ακρόπολης στη γνωστή του μορφή. Εως ότου λήξει ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, στις 20/10/10, το εστιατόριο θα λειτουργεί υπό προσωρινό ανάδοχο, μια γνωστή εταιρεία catering.

Ο νέος ανάδοχος θα είναι κάποια ιδιωτική εταιρεία. Πρόκειται για τον δεύτερο διαγωνισμό που προκηρύσσεται για τον χώρο - ο πρώτος κηρύχθηκε άγονος, δεν προσήλθαν ενδιαφερόμενοι.

Χωρίς πωλητήρια και τα μουσεία

Τέλος εποχής σήμερα και για 11 πωλητήρια αντιγράφων και εφαρμογών στους σημαντικότερους μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, μεταξύ των οποίων και των δύο πωλητηρίων του Μουσείου Ακρόπολης, συνολικού τζίρου άνω των 4,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα πωλητήρια που λειτουργούσε ο ΟΠΕΠ, ο οποίος βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Σήμερα οι υπάλληλοι κάνουν απογραφή και από αύριο μπαίνει λουκέτο.

Μετά απ' όλα αυτά το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Με τόσους δημοσίους υπαλλήλους, πολλοί από τους οποίους είναι αργόμισθοι δεν θα μπορούσαν να έχουν ήδη στελεχωθεί τόσο το εστιατόριο του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας όσο και τα πωλητήρια των Μουσείων;

Απολύονται οι 250 εργαζόμενοι

Οι υπάλληλοι του ΟΠΕΠ μένουν, σε μια δύσκολη περίοδο, χωρίς εργασία. Ωστόσο όπως είπε στο Newsit ο πρόεδρος των εργαζομένων Χρήστος Ευσταθίου το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι χάνουν τη δουλειά τους. "Ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις σπάνιες συλλογές που έχει στην κατοχή του ο ΟΠΕΠ. Υπάρχει σπάνια συλλογή με 10.000 φωτογραφίες του Ελ.Βενιζέλου για τις οποίες δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, υπάρχουν 100.000 αντίγραφα από ντοκυμαντέρ που έχουμε κάνει από το 2004 για τους Ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους που παραμένουν σε αποθήκη στο Ελληνικό. Δυστυχώς μέχρι να αναλάβουν οι υπάλληλοι του ΤΑΠΑ τα πωλητήρια αυτά θα παραμείνουν κλειστά".

Αφίσσα της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ αφιερωμένη στον Πάγκαλο...

Αρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή 30-09-2010

Παρελθόν στο Μουσείο Ακρόπολης ο φθηνός καφές και το αυγοτάραχο
Της Λινας Γιανναρου

Η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε. Μπορεί να περιμέναμε το ίδιο το Μουσείο να είναι ωραίο, αλλά για το εστιατόριο διατηρούσαμε τις επιφυλάξεις μας. Ποιος να μας κακολογήσει για την εμπειρία που κουβαλάμε από ανάλογους χώρους; Ακόμα και η ίδια η λέξη «αναψυκτήριο» προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς. Ομως, τι ευχάριστη διάψευση επιφύλασσε για όλους το εστιατόριο του νέου Μουσείου Ακρόπολης! Πόσα ρεπορτάζ, πόσες λέξεις γράφτηκαν για την ποιότητα των προϊόντων (αυτό το αυγοτάραχο Αιτωλικού κυριολεκτικά υμνήθηκε!) και για το γελαστό και αποτελεσματικό προσωπικό - με τι χαρά και αυτοπεποίθηση προτείναμε ετούτο εδώ τον χώρο στους φίλους μας από το εξωτερικό. Ολα τα ωραία, όμως, διαρκούν λίγο: Δημοσιεύθηκε προκήρυξη διαγωνισμού για την «παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας του εστιατορίου και του αναψυκτηρίου του Μουσείου Ακρόπολης»...

Το εστιατόριο έπεσε θύμα των γενικότερων ανακατατάξεων που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στον δημόσιο τομέα, το τελευταίο πιόνι σ’ ένα ντόμινο εξελίξεων, οι οποίες δεν σχετίζονταν με τον γνωστό και κατά κοινή ομολογία πολύ καλό τρόπο λειτουργίας του. Ναι, το εστιατόριο ήταν «δημόσιο». Τον χώρο λειτουργούσε ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος όμως μετά 10 χρόνια ζωής, σήμερα τελεί υπό λύση και εκκαθάριση. Ο Οργανισμός απασχολούσε συμβασιούχους, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν σήμερα 30/9 και δεν πρόκειται να ανανεωθούν. «Δεν θα έχουμε από αύριο προσωπικό», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕΠ κ. Κωνσταντίνος Μπαλαφούτας, «πώς να συνεχίσουμε τη λειτουργία του εστιατορίου;». Πάντως, η εξέλιξη ήταν δρομολογημένη: «Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, το εστιατόριο και το πωλητήριο θα πέρναγαν ούτως ή άλλως στον Οργανισμό του Μουσείου. Ο ΟΠΕΠ μόνο προσωρινά είχε ασχοληθεί».

Τελευταία ημέρα

Ετσι, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας του «αναψυκτηρίου» του Μουσείου Ακρόπολης στη γνωστή του μορφή. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως ότου λήξει ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, στις 20/10/10, το εστιατόριο θα λειτουργεί υπό προσωρινό ανάδοχο, μια γνωστή εταιρεία catering. Χαρακτηριστικό, ωστόσο, του «θολού» τοπίου είναι ότι η απάντηση που έλαβε η «Κ» από το τηλεφωνικό κέντρο του Μουσείου: «Δεν ξέρουμε εάν την ερχόμενη εβδομάδα θα λειτουργεί το εστιατόριο».

Τι συνέβη; Είναι η «σπουδή» να «εξαφανιστούν» οι συμβασιούχοι από το Δημόσιο; Είναι η προσπάθεια μείωσης του αριθμού των Οργανισμών; Τι απ’ όλα «έπνιξε» το μικρό αυτό «θαύμα» του δημόσιου τομέα; Οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΠ τονίζουν ότι ο νόμος Πάγκαλου για τις συγχωνεύσεις των οργανισμών προέβλεπε μόνο κατάργηση του Δ.Σ. του ΟΠΕΠ και όχι συνολικά του Οργανισμού. «Δεν υπήρχε λόγος κατάργησης του Οργανισμού, αφού λειτουργούσε σαν ιδιωτική εταιρεία κι εμείς σαν ιδιωτικοί υπάλληλοι» τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΟΠΕΠ κ. Χρήστος Ευσταθίου. «Εμείς εργαζόμασταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για πολλά χρόνια στον Οργανισμό και λειτουργήσαμε το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης άψογα και με πολύ προσιτές τιμές για τον επισκέπτη-καταναλωτή», λέει ο κ. Ευσταθίου. «Αύριο (σ.σ. σήμερα) φεύγουμε. Ας δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα», καταλήγει, αφήνοντας αιχμές για «συμφέροντα» που εποφθαλμιούσαν από την αρχή τον χώρο.

Από την άλλη πλευρά, αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του αναψυκτηρίου στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης δεν ήταν επικερδής ασχολία καθώς έβαζε «μέσα» τον ΟΠΕΠ περί τις 80.000 ευρώ τον μήνα...

Διαγωνισμός για ανάδοχο

Ο νέος ανάδοχος θα είναι φυσικά κάποια ιδιωτική εταιρεία. Πρόκειται για τον δεύτερο διαγωνισμό που προκηρύσσεται για τον χώρο - ο πρώτος κηρύχθηκε άγονος, δεν προσήλθαν ενδιαφερόμενοι. «Τώρα οι όροι είναι πιο δελεαστικοί», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτρης Παντερμαλής. «Λόγω και της κρίσης που επικρατεί στην αγορά, μειώσαμε το πάγιο που απαιτούσαμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπάλληλοι του ΟΠΕΠ έδειξαν πράγματι «τον καλύτερο εαυτό τους» όλο αυτό το διάστημα, αλλά «ήταν υπάλληλοι του ΟΠΕΠ και όχι δικοί μας». «Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται απλά να το δώσουμε σε κάποιον. Θέλουμε το εστιατόριο να ενταχθεί στη λειτουργία του Μουσείου, όχι να είναι κάτι ξεχωριστό και να λειτουργεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους». Η κυριότερη διαφορά με πριν είναι ότι με το νέο καθεστώς το Μουσείο θα εισπράττει ποσοστά επί των κερδών του αναψυκτηρίου. «Εως τώρα δεν κερδίζαμε τίποτα από τη λειτουργία του εστιατορίου. Ομως δεν είχαμε πρόβλημα να συνεχίσουμε έτσι...», καταλήγει ο κ. Παντερμαλής.

Οσο για το τι σημαίνουν όλα αυτά για το κοινό, οι παροικούντες έως χθες το... εστιατόριο, ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν θα πρέπει να απορήσουμε εάν από 2,5 ευρώ ο καφές πάει στα 6. «Αλλιώς, κανείς ανάδοχος δεν βγαίνει...».

Χωρίς πωλητήρια τα μουσεία

Τέλος εποχής σήμερα και για 11 πωλητήρια αντιγράφων και εφαρμογών στους σημαντικότερους μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, μεταξύ των οποίων και των δύο πωλητηρίων του Μουσείου Ακρόπολης, συνολικού τζίρου άνω των 4,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα πωλητήρια που λειτουργούσε ο ΟΠΕΠ, ο οποίος βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Σήμερα οι υπάλληλοι κάνουν απογραφή και από αύριο μπαίνει λουκέτο.

«Θα μπορούσε τουλάχιστον η κυβέρνηση, για να αποφύγει το ρεζιλίκι να ζητούν οι τουρίστες στην Κνωσό ή αλλού πιστά αντίγραφα και να μη βρίσκουν, να αποφάσιζε να δώσει παράταση έως 31/12, ώστε να κάνουμε απογραφή στο τέλος του έτους, που είναι νεκρή εποχή ούτως ή άλλως» λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΠΕΠ κ. Χρήστος Ευσταθίου. «Ομως οι αποφάσεις ελήφθησαν με μεγάλη προχειρότητα. Ο ΟΠΕΠ μπορεί να έχει “αμαρτίες”, αλλά χρειαζόταν άλλη στρατηγική, όχι κατάργηση! Μόλις προσφάτως, πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλος, διαβεβαίωνε από τηλεοράσεως ότι δεν πρόκειται να απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος του Οργανισμού,» λέει με νόημα ο κ. Ευσταθίου.

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Άρθρο στην εφημερίδα Ριζοσπάστης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΠΕΠ ΑΕ
Από μεθαύριο στην ανεργία
Κάλεσμα αντεπίθεσης και μάχης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους απηύθυνε η Δ. Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ στους εργαζόμενους του Οργανισμού

Να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στα χέρια τους, κάλεσε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, τους εργαζόμενους του ΟΠΕΠ ΑΕ (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού) του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού, που από μεθαύριο πετιούνται στο δρόμο, λόγω του κλεισίματος του Οργανισμού και τη λήξη των συμβάσεών τους.

Το κάλεσμα έγινε στο πλαίσιο περιοδείας κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Δ. Μανωλάκου, χτες το πρωί, στο κτίριο του ΟΠΕΠ επί της οδού Μπουμπουλίνας (πολύ κοντά στο ΥΠΠΟ-Τ). Περίπου 250 εργαζόμενοι απολύονται στις 30 Σεπτέμβρη με το κλείσιμο του ΟΠΕΠ, στο πλαίσιο των καταργήσεων και συγχωνεύσεων υπηρεσιών του Δημοσίου που προωθεί η κυβέρνηση. Η υποδοχή του κλιμακίου από όσους εργαζόμενους βρίσκονταν στο κτίριο, περίπου 80, ήταν όχι απλά θερμή, αλλά αγωνιστική! Ολοι οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του κτιρίου, όπου η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι για να έχει επιτυχία ο αγώνας τους, πρέπει να δώσουν τη μάχη μαζί με όλους τους εργαζόμενους, αφού όλοι θίγονται από την αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνο ο συλλογικός, ταξικά προσανατολισμένος αγώνας έχει προοπτική. Η Δ. Μανωλάκου είπε ότι το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα του ΟΠΕΠ και με Ερώτηση στη Βουλή, ώστε η κυβέρνηση να πάρει καθαρά θέση απέναντι στο πρόβλημα.

Χαρακτηριστικό για την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ στους εργαζόμενους ήταν το καλωσόρισμα του κλιμακίου από τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στον ΟΠΕΠ, ο οποίος είπε ότι το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ήταν από την αρχή δίπλα τους και αυτό το αποδεικνύουν και με τη χτεσινή περιοδεία.

Η απόλυση των εργαζομένων του ΟΠΕΠ (τα σχετικά υπηρεσιακά «ραβασάκια» μοιράζονται ήδη) είναι η τελευταία «πράξη» του χαρακτηριστικότερου, ίσως, παραδείγματος... «ευελιξίας», στο όνομα της οποίας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «τίγκαραν» με ΑΕ και ΝΠΙΔ το χώρο του πολιτισμού, με... «παρελκόμενα» την εργασιακή και πολιτική ομηρία πλήθους εργαζομένων. Τώρα, η «φούσκα» της ιδιωτικοοικονομικής «ευελιξίας» σκάει παρασέρνοντας το παρόν και το μέλλον 250 οικογενειών. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, το ότι θα μείνουν χωρίς προσωπικό (και μέχρι να βρεθεί να είναι φυσικά κλειστά) τα 11 πωλητήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που εκμεταλλεύεται ο ΟΠΕΠ σε όλη τη χώρα (μεταξύ αυτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, της Κνωσού, της Ολυμπίας, των Μυκηνών, των Δελφών) πολύ λίγη σημασία έχει. Ετσι κι αλλιώς, οι «στρατιές» των εν δυνάμει νέων συμβασιουχικών ομήρων περιμένουν...

Ελληνοφρένια 27-09-2010

http://www.youtube.com/watch?v=62DArvmCAUQ


από το 9' έως 13:47΄

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Απολύσεις και εμπαιγμός στον ΟΠΕΠ Α.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Α.Ε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΠΕΠ Α.Ε.
ΑΡ. ΑΠΟΦ. ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 5736/2003
ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 42 ΑΘΗΝΑ 106 82
Αθήνα, 27.09.2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Α.Ε.

Η Αυλαία έπεσε αλλά ο εμπαιγμός συνεχίζεται... Μετά από 5 μήνες υποκρισίας, εμπαιγμού και κοροϊδίας εκ μέρους της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ, η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στέλνει στην ανεργία 250 εργαζομένους και τις οικογένειές τους, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται από πέντε έως και εννέα συναπτά έτη.

Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

1. Για ποιο λόγο ο κ.Γερουλάνος αγνόησε και αγνοεί την τεχνογνωσία και την εξειδικευμένη εμπειρία των υπαλλήλων του ΟΠΕΠ την ίδια στιγμή που άλλοι Οργανισμοί και φορείς του ΥΠΠΟΤ έχουν μεγάλη και επιτακτική ανάγκη προσωπικού, γεγονός που πιστοποιούν οι ίδιες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτούς (βλ. Σύλλογος Εργαζομένων ΤΑΠΑ);
2. Που θα βρεθούν οι 250 εργαζόμενοι που στήριξαν τις δράσεις και τα έργα από αρχής γενέσεως του Οργανισμού; Αυτοί οι ίδιοι που υπηρέτησαν τόσα χρόνια (με διαρκή εργασία έως και εννέα έτη!) κάτω από καθεστώς ομηρίας, παρά το ότι βάσει του Καταστατικού της εταιρείας καλύπτουν ΠΑΓΙΕΣ και ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ στις θέσεις που εργάζονται και παρά τις υποσχέσεις που έλαβαν από όλες ανεξαιρέτως τις Κυβερνήσεις; Αυτοί οι ίδιοι που δεν εντάχθηκαν σε κανένα από τα Προεδρικά Διατάγματα (Παυλόπουλου – Παναγιωτόπουλου) με δυσμενή και άδικη συνέπεια τη μη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, μέσω Α.Σ.Ε.Π.
3. Για ποιο λόγο ο κ.Γερουλάνος με τόση βιασύνη και προχειρότητα θέλει να κλείσει τον ΟΠΕΠ τη στιγμή που τα πωλητήριά του έχουν έσοδα της τάξεως των 4,3 εκ. € και τα αναψυκτήριά του 2εκ.€, με το επιχείρημα ότι θα τα αναλάβει το ΤΑΠΑ, όταν ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά για την έλλειψη προσωπικού στο φορέα αυτό; Μήπως τελικά όλα αυτά διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση των πωλητηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού;
4. Για ποιο λόγο ο κ. Γερουλάνος ρίχνει στην πυρά το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα του ΟΠΕΠ ήτοι;
• Αρχείο 140 εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και επόμενων δραστηριοτήτων
• Πολιτιστικές Συλλογές: φωτογραφικά αρχεία Fred Boissonnas, "Περίπλους", "Άδολη Ματιά", κινηματογραφικές αφίσες Hellaffi, σύγχρονη διεθνής εικαστική δημιουργία "Διαπολιτισμοί"
• Ολοκληρώσαμε στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ σημαντικότατα έργα ψηφιακών εφαρμογών: διαδραστικές πολυμεσικές εκδόσεις για σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαδικτυακή πύλη του ΥΠ.ΠΟ.Τ. «Οδυσσέας», ψηφιακή έκθεση για την ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, συστήματα πληροφόρησης επισκεπτών σε μουσεία-αρχαιολογικούς χώρους.
Με αυτό τον τρόπο προάγεται η πολιτιστική-επιχειρησιακή πολιτική της πολιτιστικής διαχείρισης της χώρας από το ΥΠ.ΠΟ.Τ.;

Επίσης, εκτός από τους 250 εργαζόμενους του ΟΠΕΠ που στέλνονται στην ανεργία θα βυθιστούν στην οικονομική απόγνωση και δυσπραγία και 150 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαστήρια τέχνης και πολιτισμού (ζωγράφοι, αγγειοπλάστες, τεχνίτες ορείχαλκου, τεχνίτες πιστών αντιγράφων, γλύπτες) που συνεργάζονται αποκλειστικά με τον ΟΠΕΠ, τη ίδια στιγμή μάλιστα που η Κυβέρνηση δηλώνει ότι προσπαθεί να τονώσει την αγορά και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Θεωρούμε βεβιασμένη και άστοχη την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του Οργανισμού, δεδομένου ότι και υψηλό μορφωτικό επίπεδο διαθέτουν οι εργαζόμενοί του και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο και ως εκ τούτου είναι βέβαιο ότι μελλοντικά θα αναζητηθεί εκ νέου ένας καινούργιος φορέας για να καλύψει το κενό που θα δημιουργήσει η κατάργηση του ΟΠΕΠ. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι ακριβώς για τους παραπάνω λόγους εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κληθήκαμε κυριολεκτικά στο παραπέντε να υλοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα, απαιτητικές εκδηλώσεις και γεγονότα διεθνούς εμβέλειας (εγκαίνια ΝΜΑ) με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Διερωτόμαστε πως είναι δυνατό να εξυπηρετούμε τόσα χρόνια κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες τα δυσκολότερα και πιεστικότερα εγχειρήματα του ΥΠΠΟΤ και πλέον να μην είμαστε χρήσιμοι.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλου στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» της 25ης Σεπτεμβρίου:
• «To ΥΠΠΟΤ πρότεινε όλα τα σχετικά μέτρα που αφορούν τον Οργανισμό και πρέπει να ερωτηθεί η Γενική Γραμματέας κα Λίνα Μενδώνη και ο Υπουργός για ποιο λόγο δεν θέλουν τον Οργανισμό».
• «Καταργείται μόνο το Δ.Σ. του Ο.Π.Ε.Π. και ο Οργανισμός παραμένει με πλήρη διασφάλιση της εργασίας όλων των εργαζομένων».
• «Ο Οργανισμός θα λειτουργεί παράλληλα με το ΤΑΠΑ».
• «Δεν υπάρχει πρόταση αυτή τη στιγμή να φύγουν οι Συμβασιούχοι του ΟΠΕΠ, αντίθετα πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην φύγει κανείς εργαζόμενος».

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω δηλώσεων σας παραπέμπουμε στο ιστότοπο του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Π.Ε.Π. Α.Ε. http://www.ergazomenoi-opep.blogspot.com/

Ρωτάμε τον κ.Γερουλάνο και την κα Μενδώνη να μας απαντήσουν γιατί η Διοίκηση του Ο.Π.Ε.Π. Α.Ε. παραβλέποντας τις προθέσεις του Αντιπροέδρου κ. Πάγκαλου και της Κυβέρνησης προχωρά σε ομαδικές απολύσεις ήδη από 1-9-2010.
Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους έστω και την τελευταία στιγμή να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας είτε παρατείνοντας άμεσα τις συμβάσεις των εργαζομένων, πράγμα που προβλέπεται από το Καταστατικό της Εταιρείας, είτε αξιοποιώντας τις κενές οργανικές θέσεις στο ΤΑΠΑ και το ΥΠΠΟΤ δίνοντας επιτέλους ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ στο τεράστιο πρόβλημα που βιώνουμε οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΠ εδώ και πολλά χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε αποφασισμένοι, εμείς και οι οικογένειές μας να αγωνιστούμε μέχρι την τελική μας δικαίωση.


Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας





Χρήστος Ευσταθίου Γιώργος Κελλάρης

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ΟΠΕΠ στην εκπομπή MEGA σαββατοκύριακο 25/09/2010

Το group τον εργαζομένων του ΟΠΕΠ στο facebook

http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=111507222243903&ref=ts

Ανάρτηση στο Blog "nonews-news.blogspot.com"

25.9.10
Θα σου απαντήσω, εκτός αν είσαι φορτηγατζής...


Μόλις βρήκε τα ζόρια την ώρα που του έβαλαν απέναντί του το πρωί ένα υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Αντιπρόεδρος τα ...
πήρε στο κρανίο, ως συνήθως το κάνει.
"Θα σου απαντήσω, εκτός κι αν είσαι φορτηγατζής".
Επειδή όμως ο υπάλληλος, παρ΄ότι δεν ήταν φορτηγατζής, το ζόρισε ακόμη περισσότερο, ο Πάγκαλος τον ενέταξε στον επαγγελματικό κλάδο των φορτηγατζήδων , και διέκοψε τον διάλογο μαζί του...

Ανάρτηση στο Blog "omoios.blogspot.com"

Δείγμα Ήθους του κ. Πάγκαλου
Στη σημερινή (25/9/2010) εκπομπή MegaΣαββατοκύριακο, προσκεκλημένος ήταν ο κ. Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Μίλησε για πολλά και διάφορα.

Κάποια στιγμή, η συζήτηση έφτασε στο κλείσιμο του Οργανισμού Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού Υπήρξε ζωντανή σύνδεση με το μουσείο Ακρόπολης, όπου ένας εκπρόσωπος των διαμαρτυρόμενων υπαλλήλων, ο κ. Ευσταθίου, υπάλληλος του Εμπορικού Τμήματος του μουσείου, πήρε το λόγο για να εξηγήσει την κατάσταση.

Ο κ. Ευσταθίου, νεαρός σε ηλικία, ενημέρωσε την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν όλα τα εμπορικά τμήματα των μουσείων (σημεία πώλησης αναμνηστικών) αλλά και των αναψυκτηρίων που βρίσκονται στους χώρους αυτούς. Εξήγησε πως σε συζήτηση που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με το Υπουργείου, πήραν την ξεκάθαρη απάντηση πως η απόφαση έχει ληφθεί και πως δεν υπάρχει διάθεση για συζήτηση.

Το τελευταίο, φάνηκε ξεκάθαρα, όταν οι δημοσιογράφοι της εκπομπής, ζήτησαν από τον Πάγκαλο να απαντήσει, τονίζοντας πως είναι ένα θέμα αρκετά σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς, πως και τα σημεία πώλησης, και τα αναψυκτήρια σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, είναι μια πάγια και διαχρονική πηγή εσόδων της χώρας, η οποία βασίζεται στον εκθεσιακό τουρισμό.

Ο κ. Πάγκαλος, φάνηκε εντελώς αλαζόνας και αυταρχικός.

Παίρνοντας το λόγο, ζήτησε να μάθει τι επαγγέλλεται ο κ. Ευσταθίου. Όταν ο εργαζόμενος απάντησε πως είναι απόφοιτος Φιλοσοφικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο κ. Πάγκαλος έσπευσε να τον ειρωνευτεί λέγοντας πως αυτό είναι ειδικότητα, όχι θέση εργασίας. Ο κ. Ευσταθίου, διατηρώντας την ψυχραιμία του, συνέχισε λέγοντας πως είναι εργαζόμενος στον ΟΠΕΠ, στο Εμπορικό Τμήμα. Έκανε το σφάλμα δε, να αναφέρει τον μισθό του (1.200€) κάτι που εξόργισε τον κ. Πάγκαλο.

‘’Δεν ξέρω τι ιδέα έχετε για τον εαυτό σας, αλλά ο μισθός σας είναι πολύ καλός’’, έσπευσε να διακόψει τον συνομιλητή του.

Όταν ο κ. Ευσταθίου, απάντησε πως δεν θέλει να σχολιάσει το μισθό του, αλλά το θέμα του κλεισίματος των σημείων πώλησης και των αναψυκτηρίων των μουσείων, ο Πάγκαλος εξεράγει.
Άρχισε να κατηγορεί ασύστολα τον νεαρό υπάλληλο, πως έχει ‘’κομματικές σκοπιμότητες’’ η εμφάνισή του, πως δεν έχει δικαίωμα να κάνει ερωτήσεις (!!!!!!!!), πως ο ίδιος δεν καταδέχεται να συνομιλήσει μαζί του (!!!).

Οι δημοσιογράφοι έσπευσαν να τον συγκρατήσουν και να περισώσουν την εικόνα του, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο κ. Ευσταθίου, έσπευσε να διορθώσει πως ανήκει συνδικαλιστικά στο ΠΑΣΟΚ, και ρώτησε αν η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, που πέραν του πλήγματος στον τουρισμό, ρίχνει και στην ανεργία τόσο κόσμο, είναι δείγμα σοσιαλισμού. Ο κ. Πάγκαλος έγινε ταύρος μαινόμενος.

Άρχισε να λέει ασυναρτησίες και να κατηγορεί τον νεαρό υπάλληλο για σκοπιμότητες.

Οι δημοσιογράφοι-υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ στην τηλεόραση, έσπευσαν να διακόψουν την σύνδεση, κάνοντας διάλειμμα για διαφημίσεις.

Με το που ξεκίνησε ξανά η εκπομπή, ο κ. Πάγκαλος, δήλωσε πως στο διάλειμμα, πληροφορήθηκε πως όσα είπε ο κ. Ευσταθίου δεν ευσταθούν, και πως η απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσει μόνο το Εμπορική Τμήμα του μουσείου, επειδή όπως είπε ο ίδιος, είναι άχρηστο τμήμα, και επιβαρύνει το κόστος συντήρησης των μουσείων. Κατέληξε δε, στο ότι ο κ. Ευσταθίου, απλά βγήκε να φωνάξει για την δική του θέση, και όχι για τη θέση των υπολοίπων εργαζομένων.

Δεν έκανε καμία κουβέντα για το κλείσιμο των σημείων πώλησης των μουσείων, δεν έκανε καμία κουβέντα για το κλείσιμο των αναψυκτηρίων. Και βεβαίως, οι δημοσιογράφοι-υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ στην τηλεόραση, δεν του θύμισαν καμία στιγμή το θέμα αυτό.

Ένα μικρό δείγμα, από το Ήθος και την Ποιότητα της πολιτικής μας εξουσίας.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ ( Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, κύριε Πολύδωρα. Πράγματι συνεργαστήκαμε επιτυχώς και πιστεύω ότι θα ανταποκριθώ σε ένα έργο το οποίο, γνωρίζετε και εσείς, είναι αρκετά λεπτό και δύσβατο.
Επί της ερωτήσεως του κ. Δαβάκη, θα ήθελα να πω ότι πράγματι είναι έτσι όπως ρωτάτε, κύριε Δαβάκη, όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας. Ο ΟΠΕΠ υπάγεται στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης περί κατάργησης και συγχώνευσης υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα.
Ο ΟΠΕΠ, όπως θα γνωρίζετε, δημιουργήθηκε και είχε αναλάβει την πολιτιστική Ολυμπιάδα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν. Ανέλαβε αρμοδιότητες ως θυγατρική του ΤΑΠΑ, αρμοδιότητες που είχαν σχέση με την ενοικίαση αναψυκτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους, επίσης σε πωλητηρίων, το εστιατόριο –όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας- επίσης του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως. Πρέπει να σας πω, όμως, κύριε Δαβάκη, ότι πρώτον ο Οργανισμός αυτός, όπως και διάφοροι οργανισμοί, εξετροχιάσθη οικονομικά τα περασμένα χρόνια, έγιναν σπατάλες και χρωστάει.
Και δεύτερον, τελειώνει η σύμβασή των εργαζομένων στον Οργανισμό αυτό τώρα, στις 30 Σεπτέμβρη και σύμφωνα με το νόμο της Κυβέρνησης δεν ανανεώνεται η σύμβαση αυτή. Οι ίδιοι βέβαια οι συμβασιούχοι υποστηρίζουν ότι έχουν νομική γνωμοδότηση ότι δεν υπάγονται στο νόμο αυτό. Εύχομαι να είναι έτσι για τους ιδίους, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι. Επομένως, εκρίθη από την Κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια του προαναφερόμενου νόμου ότι θα οδηγηθεί ο ΟΠΕΠ σε λύση και όλες οι αρμοδιότητες που είχε μέχρι σήμερα, θα μεταφερθούν και πάλι στο ΤΑΠΑ.
Αυτή είναι η μικρή ιστορία του ΟΠΕΠ. Είναι κάπως άδοξη, παρόλο που πρέπει να πω ότι συνέβαλε κάποιες στιγμές ουσιαστικά στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού από το κομμάτι το δικό του, αλλά σε εποχή ισχνών αγελάδων, όπως είναι αυτή που περνάμε σήμερα, ο ΟΠΕΠ δεν μπορεί να συνεχίσει. Επιτρέψτε μου να σας πω, κύριε Δαβάκη, ότι και για αυτό ευθύνεται πολύ η διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία, διότι η διοίκηση του Οργανισμού τότε είχε προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες, που οδήγησαν τον ΟΠΕΠ σε σπατάλες και δυσμενή θέση, δεδομένου ότι χρωστάει και αυτά πρέπει να αποπληρωθούν σήμερα.
Αυτά τα λίγα για την ώρα. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Χυτήρη.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης, προκειμένου να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του και να απαντήσει στον Υπουργό.
Ορίστε, κύριε Δαβάκη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πράγματι, όπως το περιέγραψε ο κύριος Υπουργός, αυτή είναι η μικρή, πονεμένη ιστορία ενός Οργανισμού στη χώρα μας, όπως πολλών άλλων οργανισμών, οι οποίοι έγιναν για ένα φιλόδοξο λόγο και ειρήσθω εν παρόδω έγιναν επί Κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ και υπουργίας του κ. Βενιζέλου. Είναι η ιστορία ενός Οργανισμού που θα μπορούσε, κύριε Υπουργέ, να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο σε μία χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. Εάν άλλη χώρα είχε αυτό το εργαλείο με την ονομασία «Οργανισμός Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού», με το ένα χιλιοστό ιστορίας και ασύγκριτου πλεονεκτήματος –όχι συγκριτικού, όπως λέμε, αλλά ασύγκριτου- όπως είναι ο Πολιτισμός, θα το είχε χρησιμοποιήσει κατά τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να αποτελούσε τη ναυαρχίδα της προώθησης του πολιτισμού και της υποστήριξης πολλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Παρόλα αυτά, παρά τη μεταχείριση που και η δική μας κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας –αλλά αυτό έχει πολλή συζήτηση- επεφύλαξε σε αυτόν τον Οργανισμό, υπάρχουν 250 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται πάνω από εννέα χρόνια με συμβάσεις διαφόρων τύπων, που δεν εντάχθηκαν στα επιμέρους διατάγματα Παυλόπουλου κλπ και οι οποίοι με πολύ φιλότιμες προσπάθειες, πήραν στην πλάτη τους τις δράσεις αυτού του Οργανισμού με πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα, στα οποία –πιστεύω- συνηγορείτε κι εσείς ως ένας άνθρωπος που έχει μεγάλη επαφή με το χώρο. Παρόλα αυτά φτάνουμε στο σήμερα και όπως ο Ιαβέρης κυνηγούσε τον Γιάννη Αγιάννη, κυνηγάτε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τις διάφορες, αν θέλετε, λάθος κινήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν επί κυβερνήσεων δικών σας απέναντι σε κάποιους οργανισμούς, όπως είναι και ο Οργανισμός Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μία μεγάλη δραστηριότητα πάνω στον τομέα του πολιτισμού, έχουν μία σοβαρότατη δραστηριότητα στα πωλητήρια, έχουν πολύ σημαντική παρουσία στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης, που κι αυτό αποτελεί μία εμβληματική περίπτωση προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και εμφάνισης της σημερινής Ελλάδας μέσω του Πολιτισμού της και αυτή η Κυβέρνηση επιφυλάσσει σε αυτούς τους ανθρώπους αυτή την αντιμετώπιση.
Μπορούμε να μιλάμε ώρες για πολλούς οργανισμούς που πρέπει να καταργηθούν, αλλά ο ΟΠΕΠ –πρέπει να το ξαναδείτε- δεν πρέπει να καταργηθεί, όχι μόνο για την τύχη αυτών των ανθρώπων, που θα έλεγα ότι είναι βαρβαρότητα να τους πετάμε στο δρόμο και μάλιστα επί μίας σοσιαλιστικής, όπως διατείνεται, Κυβερνήσεως, αλλά για την τύχη αυτής της υπόθεσης που λέγεται «προώθηση ελληνικού πολιτισμού». Πρέπει να το ξαναδείτε, κύριε Υπουργέ. Είναι πολύ σημαντικό. Σαφέστατα απομειώθηκαν και απαξιώθηκαν πολλά πράγματα με λάθος επιλογές, αλλά επί των τελευταίων μηνών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα και υπήρξε μια φάση ανάπτυξης του Οργανισμού με προσλήψεις ανθρώπων, γιατί πέρασε αυτός ο Οργανισμός και οι άνθρωποί του από τις εξετάσεις των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης.
Επειδή, λοιπόν, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, για τις τύχες κάποιων ανθρώπων, θεωρώ ότι παραβιάζω ανοιχτές πόρτες λέγοντάς σας ότι πρέπει να το δείτε με ιδιαίτερη προσοχή. Εμείς θα στηρίξουμε οποιαδήποτε πολιτική απόφασή σας προς αυτούς τους ανθρώπους, γιατί πάνω απ’ όλα πρέπει να στηρίξουμε την υπόθεση που λέγεται ελληνικός πολιτισμός, που όσον αφορά αυτούς τους ανθρώπους και τον Οργανισμό –γιατί οι νευρώνες του Οργανισμού είναι οι άνθρωποι- έχουν επιτύχει το σκοπό τους παρά τις αντίξοες περιστάσεις εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών επιλογών όλων των κυβερνήσεων ή, αν θέλετε, κάποιων από αυτές τις κυβερνήσεις και κάποιων Υπουργών.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Δαβάκη.
Θα θυμίσω ένα παρένθετο ζήτημα. Μιας και αναφερθήκατε στον Ιαβέρη του Βίκτορος Ουγκώ από τους «Αθλίους», απλά θυμίζω ότι ο Ιαβέρης ούτε νίκησε στη διωκτική του δράση, ούτε καλό τέλος είχε. Αυτό για την ιστορία της λογοτεχνίας και όχι μόνον.
Παρακαλείται ο Υπουργός Αναπληρωτής κ. Τηλέμαχος Χυτήρης να λάβει το λόγο για δευτερολογία και να απαντήσει στα καινούργια θέματα που έθιξε ο κ. Δαβάκης.
Ορίστε, κύριε Χυτήρη, έχετε το λόγο.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού): Κύριε Δαβάκη, εγώ συμμερίζομαι την ευαισθησία σας για τους εργαζόμενους χωρίς καμία αμφιβολία, όμως, ξέρετε ότι την περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης η Κυβέρνηση έχει αναγκαστεί -διότι η πολιτική ξεκινάει από τις ανάγκες πάντα- να κάνει περιμάζεμα των οικονομικών, γιατί διαφορετικά η ίδια η χώρα, όπως ξέρετε, θα είχε οδηγηθεί σε πτώχευση.
Είναι φυσικό να την πληρώνουν κάποιοι, οι οποίοι δεν φταίνε πράγματι. Σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΠ, που χωρίς καμία αμφιβολία αυτοί οι άνθρωποι προσέφεραν. Κακώς δεν μπήκαν, κατά την άποψή μου, στο «νόμο Παυλόπουλου». Εκεί είναι ένα σημείο κομβικό το οποίο χάθηκε. Τώρα οι ίδιοι υποστηρίζουν –επαναλαμβάνω- ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στο «νόμο Ραγκούση» της Κυβέρνησης για τους συμβασιούχους και ότι έχουν την νομική τεκμηρίωση για κάτι τέτοιο. Μακάρι.
Επιτρέψτε μου να σας πω ότι σήμερα ο ΟΠΕΠ έχει χρέη προς τους προμηθευτές των εμπορευμάτων του περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ και συν ενάμισι εκατομμύριο ευρώ για αποπληρωμή απενταχθέντων έργων του Γ’ ΚΠΣ.
Οι συμβασιούχοι δεν είναι όλοι ίδιοι. Είναι αυτοί οι συμβασιούχοι που αναφέρετε επί αρκετά χρόνια, αλλά είναι και άλλοι που προσελήφθησαν από την κυβέρνησή σας με γαλαντομία μεγάλη. Δηλαδή, το Μάιο του 2009 το προσωπικό ήταν 128 άτομα, το Σεπτέμβρη έγινε 280 και πριν από τις εκλογές ο τότε Υπουργός Πολιτισμού και σημερινός Αρχηγός της Νέα Δημοκρατία προσέλαβε άλλους 35, παραμονές προεκλογικής περιόδου.
Θέλω να πω ότι τα ρουσφέτια αυτά –διότι περί ρουσφετιών πρόκειται και λυπάμαι που το λέω- σε καιρούς που ήταν θετική και ευχάριστη γενικώς η οικονομία και δανειζόταν η χώρα αφειδώς, έγιναν και μπορούσαν και να γίνουν.
Κακώς έγιναν αλλά σήμερα είναι άλλη κατάσταση. Μην το ξεχνάτε αυτό. Επομένως, ο νόμος ο οποίος ήλθε και στον οποίο υπάγεται και ο ΟΠΕΠ για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα είναι ένας νόμος απαραίτητος διότι έτσι μαζεύεται οικονομικά το δημόσιο.
Επιτρέψτε μου να πω ότι κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν είδαμε τα καλύτερα. Και κάναμε ερωτήσεις εμείς τότε στην Κυβέρνησή σας και εσείς έπρεπε επίσης να κάνετε ερωτήσεις και πιέσεις στην Κυβέρνησή σας διότι υπάρχει μία γενεαλογία και μια ιστορία του Υπουργείου Πολιτισμού η οποία είναι πολύ περίεργη και ενδεικτική. Σας υπενθυμίζω, κύριε Δαβάκη, ότι Υπουργός Πολιτισμού υπήρξε ο κ. Καραμανλής, Πρωθυπουργός της χώρας και αμφιβάλλω εάν το ήξερε και ο ίδιος με την έννοια ότι υπήρχε τύποις Υπουργός Πολιτισμού. Ο κ. Τατούλης διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία. Ο επόμενος Υπουργός, ο κ. Βουλγαράκης απαξιώθηκε τελείως, διεγράφη, δεν ήταν υποψήφιος καν, εξεδιώχθη. Είναι γνωστά αυτά. Ο κ. Λιάπης ο οποίος ήλθε μετά και αυτός ούτε καν υποψήφιος δεν υπήρξε. Για να μη μιλήσουμε για τον κ. Ζαχόπουλο, το Γενικό Γραμματέα. Αντιλαμβάνεσθε ότι ο πολιτισμός από τη μεριά χειρισμού της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν ό,τι το πιο αρνητικό υπήρξε, παράδειγμα προς αποφυγήν.
Επομένως, καλώς κάνετε και ενδιαφέρεστε και για τον ΟΠΕΠ και για τον ελληνικό πολιτισμό και για τους εργαζόμενους χωρίς καμία αμφιβολία αλλά οδηγηθήκαμε εδώ που οδηγηθήκαμε και κάποιοι φταίνε, κύριε Δαβάκη.
Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Χυτήρη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο για ένα λεπτό γιατί ο Υπουργός έκανε αναφορά σε συναδέλφους που είναι απόντες και θα ήθελα ένα σχόλιο πάνω σε αυτό.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Δεν είναι Βουλευτές καν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Δεν έχετε το λόγο, δεν χρειάζεται. Ας μη συνεχιστεί ο διάλογος εκτός Πρακτικών.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ανάρτηση στο blog press-gr 20/09/2010

Δυναμική διαμαρτυρία των Εργαζομένων του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα 70 εργαζόμενοι έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προκειμένου ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος να ανακαλέσει τις απολύσεις των 250 εργαζομένων του ΟΠΕΠ στις 30 Σεπτεμβρίου.
Οι εργαζόμενοι φώναξαν αρκετά και ευρηματικά συνθήματα κατά της ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Τ. μεταξύ των οποίων και...
 τα ακόλουθα:
- «Λίνα, Παύλο είναι λυπηρό, είστε άσχετοι με τον Πολιτισμό»
- «Πάρτε πίσω τις απολύσεις, ο ΟΠΕΠ σας δίνει λύσεις»
- «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε»
Εν συνεχεία οι εργαζόμενοι επεξίωξαν και κατάφεραν να συναντηθούν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Τηλέμαχο Χυτήρη, ο οποίος άκουσε τα δίκαια αιτήματά τους (η πλειοψηφία των οποίων εργάζονται από 5 έως 9 συνεχόμενα έτη) και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, προκειμένου να εξεταστεί κάποια λύση για το πρόβλημα.
Οι εργαζόμενοι δήλωσαν στον κ. Χυτήρη ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους έως ότου επέλθει οριστική λύση στο εργασιακό τους πρόβλημα, κάτι άλλωστε που ζήτησαν με ομόφωνο ψήφισμά τους και όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των μονίμων υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. κατά το πρόσφατο συνέδριό τους.

Φωτογραφίες απ την διαμαρτυρία στης 20/09/2010 στο ΥΠΠΟΤ

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ΟΠΕΠ στο αποκαλυπτικό δελτίο

Συνέντευξη του προέδρου του συλλόγου εργαζομένων του ΟΠΕΠ στον ΣΚΑΙ

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Επίκαιρη ερώτηση βουλευτή Δαβάκή προς τον Υπουργό πολιτισμού και τουρισμού

Η απάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας στις 17/09/2010


Α.Π. 34/17.09.2010
                                                                                            

Προς:  κα Ν. Κοντράρου-Ρασσιά

Κυρία Ρασσιά,

διαβάσαμε το άρθρο που υπογράφετε στην Ελευθεροτυπία της 17/09/2010 με τίτλο «Λουκέτο σε αμαρτωλό πολιτιστικό φορέα» και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

  1. Είμαστε σίγουροι ότι από παράλειψη και όχι υποκινούμενη από κάποια σκοπιμότητα δεν ζητήσατε και τη γνώμη του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. (εφεξής Ο.Π.Ε.Π.) και εκθέσατε μονομερώς το παραπάνω ζήτημα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μόνο τις θέσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και της Κυβέρνησης. Διότι αν είχατε απευθυνθεί και σε εμάς θα είχατε την ευκαιρία να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη για τα πεπραγμένα του Οργανισμού όλα αυτά τα χρόνια.
  2. Όσον αφορά στον τίτλο του άρθρου σας «Λουκέτο σε αμαρτωλό πολιτιστικό φορέα» σίγουρα δεν εννοείτε:

α) το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του Ο.Π.Ε.Π. συνέβαλαν τα μέγιστα για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως επιτελώντας έτσι και ένα εθνικό καθήκον, πράγμα που αναγνωρίστηκε επισήμως την εποχή εκείνη από τον ίδιο τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και σημερινό αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνιο Σαμαρά, με συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει στο αμφιθέατρο του ΥΠ.ΠΟ.Τ. στις 29/06/2009.

β) το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του Ο.Π.Ε.Π. λειτουργούν 11 πωλητήρια πιστών αντιγράφων και εφαρμογών στους σημαντικότερους Μουσειακούς και Αρχαιολογικούς Χώρους της χώρας μας, μεταξύ αυτών και τα δύο του Μουσείου της Ακροπόλεως, με τζίρους που ξεπερνούν τα 4.300.000,00€ ετησίως και παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς ορθώνονται από το ίδιο τα ΤΑΠΑ μη παρέχοντάς μας τόσο εκδόσεις – οδηγούς όσο και προϊόντα-πιστά αντίγραφα. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε το γεγονός ότι σήμερα τα πωλητήρια του Ο.Π.Ε.Π. σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αποτελούν πραγματικά στολίδια και δεν θυμίζουν σε τίποτα την απαρχαιωμένη εικόνα που είχαν πριν το 2001. Όλοι γνωρίζουν ότι οι τζίροι και οι εισπράξεις που κάνουν προοδευτικά έως σήμερα τα πωλητήρια του ΟΠΕΠ είναι πολλαπλάσια από τα αντίστοιχα που έκαναν όταν τα λειτουργούσε το ΤΑΠΑ.

γ) το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον Ο.Π.Ε.Π. διοργάνωσαν και προέβαλαν με επιτυχία όλες τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας την περίοδο 2001 -2004 (Ιερές Μουσικές, Outlook, Στην Άλλη Όχθη, Πτυχώσεις, Υπό το φως του Απόλλωνα, Philip Glass-Orion, Nederlands Dance Theatre κ.λ.) καθώς και όλες τις μετέπειτα διοργανώσεις συνεδριακού και πολιτιστικού χαρακτήρα όπως Μικρόπολις-Διαδικτιακός διαγωνισμός ψηφιοποιημένου φιλμ και βίντεο, 1st Balkan Performing Arts Market, 16th annual IFEA conference, Αναδρομική Έκθεση Κώστα Τσόκλη «Η ζωντανή ζωγραφική», έκθεση σκηνικών-κοστουμιών από την τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», προβολή εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως και πλήθος άλλων. Δυστυχώς, επιλέξατε το ατυχέστερο παράδειγμα εκδήλωσης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (Οι άθλοι του Ηρακλή) που κατά κοινή ομολογία ήταν μια εκδήλωση που δεν ανταποκρίθηκε, κατ’ εξαίρεση, στο υψηλό καλλιτεχνικό και οργανωτικό επίπεδο του συνόλου των εκδηλώσεων.

γ) το γεγονός ότι ο Ο.Π.Ε.Π. διαχειρίζεται ένα σημαντικότατο πολιτιστικό απόθεμα για την ελληνική κληρονομιά: συλλογές F. Boissonnas, Hellaffi, Άδολη Ματιά, Periplus, Διαπολιτισμοί.

δ) το γεγονός ότι διαχειριζόμαστε μια πολύ σημαντική κοινωνική παροχή, την Κάρτα Πολιτισμού, που απευθύνεται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, έχουμε προτείνει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. την επέκταση της λίστας αποδεκτών και σε άλλες κοινωνικές ομάδες (αγρότες, εθελοντές Ολυμπιακών Αγώνων).

ε) το γεγονός ότι υλοποιήσαμε σημαντικά έργα στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Κοινωνία της Πληροφορίας» και «Πολιτισμός» με υψηλό ποσοστό απορρόφησης (π.χ. η δημιουργία ή/και ανακαίνιση-αναδιαμόρφωση των πωλητηρίων στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους που αποτελούν πραγματικά στολίδια). Για τα έργα για τα οποία αφήνετε αιχμές ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί, ουδεμία ευθύνη φέρουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού για άστοχες αποφάσεις διαχρονικά των Διοικήσεων του Ο.Π.Ε.Π.

Σχετικά με την αναφορά σας στα οικονομικά του Ο.Π.Ε.Π., σας διευκρινίζουμε ότι το χρέος το οποίο εμφανίζει προς τρίτους για έργα τα οποία έχει εκτελέσει, αφορά σε κονδύλια τα οποία έχουν εγκριθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. πλην όμως ουδέποτε απεδόθησαν. Συνεπώς, κύριος οφειλέτης προς τον Οργανισμό είναι το ίδιο το ΥΠ.ΠΟ.Τ., το οποίο έχει κατά καιρούς αναθέσει στον Ο.Π.Ε.Π. μεγαλεπήβολα projects χωρίς να διαθέσει και την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ο Ο.Π.Ε.Π. έχει καταβάλει το Φ.Π.Α. για τα παραπάνω projects από δικούς του πόρους, τους οποίους ουδέποτε έλαβε από το ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι όσον αφορά στην «υπαγωγή» των εργαζομένων Ο.Π.Ε.Π. στο Νόμο Ραγκούση, ουδέν ψευδέστερον αυτού καθώς:
  1. Βάσει του Α.Π. 15938/20.04.2007 εγγράφου το ΑΣΕΠ έκρινε ότι «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΠ στο Π.Δ. Παυλόπουλου διότι...λειτουργεί κατά τις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου και εξαιρείται από τις διατάξεις για τους Οργανισμούς και Επιχειρήσεις του Δημοσίου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28Α) και από τις διατάξεις για τις εταιρείες που άμεσα ή έμμεσα ανήκουν στο Δημόσιο».
  2. Βάσει του επικαιροποιημένου μητρώου υπηρεσιών και φορέων της Ελληνικής Διοίκησης που απέστειλε το ΥΠ.ΕΣ. επί Υπουργίας κ. Ραγκούση τον Απρίλιο του 2010, ο Ο.Π.Ε.Π. συμπεριλαμβάνεται ξεκάθαρα στους φορείς εκτός Δημόσιου Τομέα του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και ειδικότερα αναφέρεται ως Ανώνυμη Εταιρεία (βλ. Σελ. 72).
  3. Βάσει της υπ’ αρ. 02/2010 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Ο.Π.Ε.Π. στις 24.03.2010, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο Οργανισμός εξαιρείται της εφαρμογής των διατάξεων για το Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Σημειώνεται ότι στο Νομικό Συμβούλιο του Ο.Π.Ε.Π. μετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες του νομικού κόσμου, όπως ο κ. Δ.Παπαπετρόπουλος (Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), Θ. Θεοφανόπουλος (Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), Λ. Κατσίρης (Καθηγητής Πανεπιστημίου) και Δ.Καλλινίκου (Καθηγήτρια Πανεπιστημίου).

     Με βάση τα ανωτέρω καθίσταται παραπάνω από σαφές ότι οι εργαζόμενοι  
     στον Ο.Π.Ε.Π. δεν υπάγονται και δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του Ν. 
     Ραγκούση και ως εκ τούτου οι συμβάσεις τους μπορούν να παραταθούν με 
     απλή Απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού, όπως συνέβαινε άλλωστε από το
     2001 έως σήμερα. Πρόκειται καθαρά για μια πολιτική απόφαση του
     Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού για την εργασιακή και κοινωνική
     εξόντωση των εργαζομένων του Ο.Π.Ε.Π. Όλα τα άλλα που αναφέρει η
     Γενική Γραμματέας είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για πληρέστερη ενημέρωση καθώς και για να σας αναπτύξουμε τις θέσεις του Συλλόγου Εργαζομένων στον Ο.Π.Ε.Π.

Ελπίζουμε ότι η παρούσα θα δημοσιευθεί στο πλαίσιο της αντικειμενικής ενημέρωσης των αναγνωστών σας.





Για το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Π.Ε.Π. Α.Ε.







       Ο Πρόεδρος                                                                    Ο Γεν.Γραμματέας



  Χρήστος Ευσταθίου                                                               Γιώργος Κελλάρης